Svět hledá Sama Bacila, režiséra protiislámského filmu

Kultura Kultura
13. 9. 2012 17:35
Film namířený proti islámu způsobil demonstrace v Libyi
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Opět se ukazuje, jak může být film mocné médium. Tentokrát vyvolává negativní a nenávistné emoce v arabském světě. Protiislámský film Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů) se dopustil toho, co muslimům vadí nejvíc. Zobrazuje totiž zakladatele islámu, a to navíc v nelichotivém světle jako podvodníka, sukničkářem a podporovatele sexuálního zneužívání dětí. Jeho režisér se nyní schovává a pátrá se po tom, kdo vlastně tento kontroverzní muž je.

Za režii filmu je údajně zodpovědný muž jménem Sam Bacile, kterému by mělo být kolem padesáti pěti let. Podle jeho blízkého spolupracovníka se však jedná o pseudonym.

Pochází z Blízkého Východu?

BBC uvádí, že film byl natočen ve Spojených státech, na konci června se celý promítal s pramalým zájmem diváků v jednom malém hollywoodském kině ještě pod názvem The Innocence of Bin Laden. Na internetu se video objevilo už prvního července, uživatelem, který jej nahrál, byl „sambacile". Zlom přišel s tím, kdy byly dialogy přeloženy do arabštiny, klipy se rozšířily po YouTube a objevily se v televizi.

Demonstrace po útoku kvůli filmu Innocence of Muslims
Demonstrace po útoku kvůli filmu Innocence of Muslims | Foto: Reuters

Jakmile se obsah filmu rozšířil, vypukly v několika arabských státech nepokoje.  V úterý došlo k demonstracím v Libyi, které vyústily ve smrt čtyř amerických diplomatů včetně velvyslance. Současně se bouří lidé v Egyptě a od čtvrtka i v Jemenu a Íránu. V minulých dnech se tak muž zodpovědný za tyto události začal skrývat a pravda ohledně jeho identity se přehazuje ze strany na stranu.

Telefonicky se Sama Bacila podařilo kontaktovat redakci agentury AP. Údajně takovou zuřivou reakci neočekával, zároveň kritizoval bezpečnost na zahraničních ambasádách. Z rozhovoru s AP vyplynulo o jeho identitě, že se má jednat o realitního makléře a izraelského Žida. Kalifornské úřady ho však neregistrují v obchodě s nemovitostmi.

K otázce národnosti přispěl i údajný poradce filmu Steve Klein v rozhovoru pro agenturu Reuters: "Nevím, z jaké je země. Vím, že není izraelský Žid a mohu se pouze dohadovat, že to prohodil, aby chránil svou rodinu, o níž vím, že je z Blízkého východu."

Islám je rakovina

Deník Guardian šel po stopě a nespecifikovaný oficiální izraelský zdroj uvedl, že by měl patřit k egyptským koptům. Ovšem kněz z diecéze koptské pravoslavné církve v Los Angeles nepotvrdil, že by znal kohokoliv s takovým jménem. S kopty ho spojuje i Morris Sadik, který vede malou protiislámskou skupinu. Právě on minulý týden napomohl propagaci ukázce z filmu.

Smýšlení autora filmu definují slova, která uvedl pro deníku Wall Street Journal: „Islám je rakovina." Rozpočet snímku má být pět milionů dolarů, na něž mu mělo přispět kolem stovky nejmenovaných Židů. Ukázky laciného řemeslného ztvárnění, které se dostaly na internet, ovšem zdaleka neodpovídají takové sumě peněz. O amatérské povaze jeho tvorby svědčí i to, že se nepodařilo dohledat nějaký jeho záznam o činnosti v hollywoodské komunitě. Od snímku se pak většina účinkujících distancuje.

Proti pálení koránu se už neprotestuje jen v Kábulu. Na snímku demonstrant v metropoli Malajsie Kuala Lumpur.
Proti pálení koránu se už neprotestuje jen v Kábulu. Na snímku demonstrant v metropoli Malajsie Kuala Lumpur. | Foto: Reuters

Scenáristé a producenti prý byli mystifikováni ohledně smyslu filmu. Herci ve středečním prohlášení zveřejněném v deníku The Los Angeles Times uvedli, že "všichni herci a celý štáb jsou zmateni a jsou toho názoru, že je využil producent (režisér) filmu". AFP uvedla, že v 14minutovém klipu je dobře vidět dodatečný dabing, kde jsou slova vložena doprostřed filmových sekvencí.

Jedna z hereček, Cindy Leeová-Garciová, popsala, jak se celé natáčení neslo. V loňském roce dělala casting na film Desert Warrior. O muslimském proroku Mohamedovi nebo muslimech v něm nebylo nic. Má kvůli tomu v plánu režiséra zažalovat.  Z postavy "pana George", který byl v inzerátu na casting k filmu popsán jako tyran, se v upoutávkách dostupných na YouTube stal Mohamed. Kvůli přítomnosti videa na serveru dokonce v Afghánistánu portál zablokovali.

Zatím se zdá jako nejpravděpodobnější řešení, že Sam Bacile je Nakoula Basseley Nakoula. I on se hlásí ke koptům, a když AP sledovalo telefonní číslo režiséra filmu, přivedlo je to k němu. On sám potvrdil, že dělal na produkci snímku, ale hledaným režisérem není. Tak či onak, násilnosti nespokojených muslimů pokračují a odhalení identity samo o sobě těžko napomůže jejich ukončení. Další život si ve čtvrtek demonstrace vyžádaly v Jemenu.

 

Právě se děje

Další zprávy