Svěrák přitáhl 1,2 milionu diváků a vydělal 124 milionů

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 1. 2008 21:23
12 milionů diváků loni utratilo v kinech 1,2 miliardy
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Impozantní čísla nabízí souhrn dat o české distribuci za rok 2007 zveřejněný v pondělí Unií filmových distributorů (UFD).

Loni vstoupilo do kin kolem 250 filmů, z toho necelá dvacítka českých. Celkem domácí kina odehrála přes 350 tisíc představení, konkrétní číslo zní 353 524.

Kolik diváků loni přilákaly snímky jako Vratné lahve, Gympl či Piráti z Karibiku 3?

Celkem jich bylo 12 820 236 - tedy více, než je počet obyvatel České republiky. Češi se ale z lásky k filmům nerozdvojili, číslo vyjadřuje počet prodaných vstupenek.

Celkový zisk kinařů, producentů a tvůrců podle UFD činí 1 199 354 361 korun.

Foto: Bioscop

Milionový Svěrák na nule

Prostým vydělením zisku počtem diváků tak průměrná cena lístku, která činí 93 korun - multikina, která si na českém trhu ukrajují největší díl trhu, ovšem leckdy prodávají vstupenky i za cenu překračující stopadesátikorunovou hranici.

Celá dvanáctina diváků loni navštívila vůbec nejúspěšnější film roku, Svěrákovy Vratné lahve.

Ty nakonec vydělaly 124 milionů korun a přitáhly více než milion diváků - konkrétně 1 254 282 obdivovatelů Zdeňka Svěráka v roli učitele na penzi, který začne pracovat ve výkupu lahví místního supermarketu.

Přes ohromující čísla v červnu Jan Svěrák hlásil, že po odečtení zisku multikin, distributora a výdajů na reklamu a kopie je více méně na nule.

Kino Světozor
Kino Světozor | Foto: Kino Světozor
Čtěte více:
Vratné lahve mají 100 milionů tržeb, ale nulový zisk
Kina mají letos rekordní návštěvnost, trží miliardu

Čechy lákaly Češi

V první desítce návštěvnosti za celý rok je přesně polovina českých snímků. Za Svěrákem skončil Jiří Menzel s uhlazenou adaptací Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Ta vydělala 81 milionů korun a vidělo ji něco přes 800 tisíc diváků

Gympl
Gympl | Foto: Falcon

Na pátém místě je Vorlův grafiťácký Gympl. Příhody dvou teenagerů a jejich boje s konvencemi a sestavou učitelů od Evy Holubové až po Milana Šteindlera přilákaly 464 tisíc diváků a vydělaly 45 milionů korun.

Bramborová medaile připadla z českých filmů Hřebejkovu Medvídkovi - tomu patří v žebříčku sedmá pozice.

Na desáté místo se ještě vklínila scenáristka a spisovatelka Bára Nesvadbová, režisérka Irena Pavlásková a herečka Danica Jurčová s mondénním Bestiářem.

V první desítce jsou jinak snímky výhradně americké (případně vzniklé v britsko-americké koprodukci) - na třetím místě animovaný Shrek Třetí, na čtvrtém Harry Potter a Fenixův řád, na šestém Simpsonovi ve filmu. Osmé místo patří Pirátům z Karibiku 3 a deváté animovanému trháku Ratatouille.

Miliardový zisk měla česká kina už loni, kdy utržila 1 043 322 604 korun. Ve světle čísel tak poněkud bledne mýtus o roce, v němž "Vratné lahve vrátily diváky do českých kin".

Předloni do kin zavítalo 11 508 965 diváků, což oproti loňským 12,8 milionu je sice nárůst, ale nikoliv tak markantní. 

 

Právě se děje

Další zprávy