Svátek všech geeků odhalil plány komiksového světa

Martin Svoboda
17. 7. 2012 18:19
Festival Comic Con je comicsovou obdobou Cannes
Foto: Reuters

San Diego - Comic Con v San Diegu je megalomanská sešlost, kde se setkávají všichni, kteří se točí okolo nejen komiksů, ale i filmů, seriálů a her na jejich motivy. V poslední době se záběr přehlídky chystaných lákadel rozrůstá ještě víc. Vždyť letos zde diváky do kina zval i Quentin Tarantino na svůj chystaný western, čili pojítko se světem obrázkových příběhů bychom občas hledali marně. Tato akce, kterou bychom s trochou nadsázky mohli nazvat geekovskými Cannes, nabízí snad největší množství novinek ohledně blockbusterů na jednom místě. Pojďme si shrnout, co nejzásadnějšího jsme se doposud dozvěděli.

Chystá Marvel světovládu?

Pokud bychom letošní ročník měli shrnout do jediného slovního spojení, bude to: "Marvel vládne." Komiksové vydavatelství pod hlavičkou studia Disney si aktuálně užívá dobytého výsluní s Avengers, kteří se již stali třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob. Výš už se dostanete jen, pokud se jmenujete James Cameron. Není tedy divu, že mají producenti Marvelu nejsmělejší možné plány.

Očekávaný třetí Iron Man předvedl brnění Tonyho Starka v životní velikosti, což fanoušky vždy potěší. Režisér Shane Black navíc promítl několik záběrů z filmu, kterými prý v očích přísedících okamžitě zahanbil svého předchůdce Jona Favreaua. Tomu mnozí vytýkali rutinní režii, přičemž z předvedeného materiálu má čišet pravý opak. Ještě víc ale fanoušky navnadilo oficiální potvrzení, že hlavního záporáka, Mandarina, ztvární oscarový Ben Kingsley. Do amerických kin se železný muž vrátí 3. května příštího roku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Během seznamování s dalším dobrodružstvím Tonyho Starka byl navíc prozrazen podtitul druhého Captaina Americy, bude to "The Winter Soldier". Pozadu nezůstal ani "Thor: The Dark World".

Nehotový, přesto zajímavý materiál nabídl i Edgar Wright. Jeho Ant-Man působí stále jako zjevení, ostatně existenci superhrdiny s mravenčími schopnostmi bychom jen tak neočekávali. Marvel si však jakožto nejúspěšnější Disneyho divize může dovolit trochu rizika. Wright opět zaujal hlavně designem kostýmu, ostatně mnoho jiného v provizorním sestřihu vidět ani nebylo.

Aby si v Marvelu úspěch pojistili, oficiálně oznámili plány na hrdinskou týmovku kráčející ve stopách letošního hitu. Guardians of The Galaxy jsou tedy v plánu na březen roku 2014. Nebojte se, o druhé Avengers ochuzeni nebudeme, to se jen hlavouni pokoušejí rozjet podobnou značku současně. Podle neoficiálních odhadů budeme právě v tomto snímku seznámeni se záporákem pro druhé Avengers - Thanosem.

Foto: Reuters

DC se pachtí

Ještě před zhruba pěti lety jsme tipovali, jestli se ve filmové branži uchytí lépe Marvel Comics, nebo DC. Dnes je již jisté, že i s velkým náskokem skončili DC poraženi. Batman je sice výdělečný, ale v Nolanově podání příliš samostatný celek a Superman se vrací nemá dodnes jasno, jak velkým propadákem byl. Cesta k Justice League, obdobě Avengers, je tedy stále uzavřena. Na vzdávání boje je ale brzy!

Zdaleka nejvíc pozornosti si zajistil nový Superman, oficiálně pojmenovaný Man of Steel, Zacka Snydera. I rozporuplný režisér pozval většinu velkých jmen ze štábu, i on pustil krátký sestřih. Ten nabízel epické seznámení s Clarkem Kentem rámované voiceoverem jeho otce, představovaného Russellem Crowem. Nekažme fanouškům nadšení, ale u Snydera je nakonec stejně nejdůležitejěí, jestli tentokrát zvládne odvyprávět příběh, o úchvatný vizuál se nemá smysl obávat. Stylizace Muže z oceli se přibližuje k Batmanovi, čili tu máme dalšího následovníka trendu temných komiksů.

Snyder přitom moc sdílný nebyl. Na většinu otázek odpovídal vyhýbavě, jestli pak Superman použije laserový zrak, označil dokonce za spoiler. Můžeme tedy jen dál spekulovat o tom, pokusí-li se scénář o první krok směrem k týmovce. Po budoucím osiření temného rytíře, kdy Christopher Nolan po ukončení trilogie sérii opouští, se producentům poněkud rozvážou ruce.

Foto: Reuters

I se sci-fi počítáme

Své vysněné dítě představil i Guillermo Del Toro. Ten se po opuštění režijního křesla Hobita chvíli potácel od projektu k projektu, aby nakonec skončil u Pacific Rim. Snímek o boji monster a  robotů o velikosti mrakodrapů zaujal diváky snad ještě víc, než se čekalo. Ukázky prý vypadaly skvěle, triky úžasně, akce bombasticky (superlativy se na Comic Conu nešetří) a Toro přednášel většinu času právě o tom, jak zhmotňoval své vize. Chválil si i CGI, které nikdy v takové míře nevyužil. Čeká nás počin „v nadživotní velikosti".

Podobné naděje vzbudil i Neill Blomkamp, režisér před několika lety debutující pod dohledem Petera Jacksona vědeckofantastickým Districtem 9. Jeho Elysium o třídních rozdílech budoucnosti, kde se proti sobě postaví Matt Damon a Jodie Foster, prý připomíná kombinaci právě Districtu, Terminátora a Šíleného Maxe.

Foto: Reuters

Méně důvěry se vkládá do M. Night Shyamalana, zřejmě nejvysmívanějšího režiséra současnosti. Jeho tuhý umělecký kořínek mu ale nedovolí se neúspěchu poddat, takže plánuje další, ještě větší projekt. Sci-fi After Earth obsadí Will Smith a jeho syn Jaden. Ti spolu budou bojovat o přežití na zcela opuštěné Zemi, která bude po přesídlení lidstva na jinou planetu již jen napospas ponechanou džunglí. Přejme Nightovi i v našem vlastním zájmu, aby se mu k úspěchu z dob Šestého smyslu a Vyvoleného podařilo alespoň přiblížit.

Pokud toho ještě nemáte dost, dočkáte se i další Godzilly. Japonský fenomén šel na západě k ledu po rozpačitém blockbusteru Rolanda Emmericha, ale čas na další pokus zjevně nadešel. Režisér festivalových Monsters Gareth Edwards asijský kult pojme jistě jinak, třeba lépe.

Foto: Reuters

Western a fantasy mezi komiksy

Na fanoušky se přišel podívat i štáb Django Unchained. Vzhledem k tomu, že propagace snímku už se rozjela před nějakou dobou, ukázky a trailery nepřekvapily tak moc jako u konkurence. Zbytek času strávili filmaři vzájemným chválením. Tarantino ale prozradil, že nad realizací vlastního westernu přemítal dlouhých třináct let. Quentinovi příznivci se začínají obávat, jestli ji nakonec stihne v termínu, o možných komplikacích nicméně nepadlo ani slovo.

Hobit nebyl v minulosti zrovna skoupý na slovo, pyšní se plakáty, trailery i luxusními videodeníky, z nichž už kdosi poslepoval sedmdesátiminutový dokument. Proto se jeho část Comic Conu nesla na vlně oživených diskusí o kvalitě a atraktivitě 48 fps materiálu, který před pár měsíci rozčaroval první publikum. Verdikt však padne až v prosinci, kdy se první část epického comebacku srazí s reálným publikem. Zdá se to daleko? Oproti ostatním ohlašovaným projektům je to prakticky za rohem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy