Švankmajer, vlci nebo Jožo Ráž. Co nabízí soutěž českých dokumentů v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:30
Jihlavský festival letos uvádí filmy o surrealistovi Janu Švankmajerovi, zpěvákovi Elánu Jožovi Rážovi, situaci s vlky na Broumovsku nebo pohled do natáčení prvního romského sitkomu v Česku. V nabídce soutěže českých dokumentů je dále snímek o pouti, kterou podnikl Karel Hynek Mácha s přítelem, nebo portrét ruského umělce Olega Vorotnikova ze skupiny Vojna.
Snímek z Vlků na hranicích.
Vlky na hranicích uvádí jihlavský festival v sekci Česká radost. | Video: MFDF Ji.hlava

Vlci na hranicích

Režie: Martin Páv

Oheň na hranici praská uprostřed noci, hypnotizuje pozornost kamery i diváků. V pozadí se vzrušeně překřikují lidské hlasy. "Důchodce se takhle vohne, sbírá houbu a dvacet metrů před ním stojí vlk. Je to normální? Tak my vám říkáme, že žádnou divočinu nechcem," zaznívá důrazně a rozhořčeně.

Střih. Kamera sleduje mladého koordinátora takzvaných vlčích hlídek Jana Korandu, jak instaluje fotopasti v broumovských lesích. O něco později v domku s číslem popisným 106 starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant s manželkou pozoruje v televizním zpravodajství, co pasti vyfotily. "Zatím jsou tak trochu jako z večerníčku. Až ale vyrostou, budou vysocí přes metr a stisk budou mít ještě o něco větší než pitbull," říká reportér.

Snímek Vlci na hranicích několika úvodními, statickými a precizně komponovanými záběry představuje aktéry komplikované situace na Broumovsku, kam se po více než 200 letech vrátili vlci a rozpoltili místní na několik táborů. V podmanivém dokumentu s takřka westernově rozehraným napětím režisér Martin Páv dává prostor jak těm, podle nichž zvířata navrátí rovnováhu do přírody, tak velkochovatelům ovcí, kteří se bojí o své podnikání.

 

Právě se děje

Další zprávy