Švankmajer, vlci nebo Jožo Ráž. Co nabízí soutěž českých dokumentů v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:30
Jihlavský festival letos uvádí filmy o surrealistovi Janu Švankmajerovi, zpěvákovi Elánu Jožovi Rážovi, situaci s vlky na Broumovsku nebo pohled do natáčení prvního romského sitkomu v Česku. V nabídce soutěže českých dokumentů je dále snímek o pouti, kterou podnikl Karel Hynek Mácha s přítelem, nebo portrét ruského umělce Olega Vorotnikova ze skupiny Vojna.
Snímek z Miri fajta.
Snímek z Miri fajta. | Foto: MFDF Ji.hlava

Miri fajta

Režie: Petr Kačírek, Martin Chlup

Filmový amatér Robin Stria se snaží natočit první romský sitkom v Česku. Měl by se jmenovat Miri fajta, tedy Moje rodina.

Stria vyrostl jako nejstarší z osmi dětí v pěstounské rodině Striových, o které vznikl portrét v dokumentární sérii Olgy Špátové Rodiče napořád. A absolventi brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Petr Kačírek s Martinem Chlupem několik let sledovali Striovu snahu natočit dílo, kterým chce mimo jiné zkoumat vlastní identitu, romství ovlivněné dospíváním u českých pěstounů.

Filmaři zachycují spíše strastiplnou pouť, která nevede k vysněnému úspěchu. A na té cestě se zamýšlejí, co to znamená být Romem v Česku. Tedy jak se romská identita projevuje mezi samotnými příslušníky této menšiny, ale třeba také v médiích.

 

Právě se děje

Další zprávy