Švankmajer, vlci nebo Jožo Ráž. Co nabízí soutěž českých dokumentů v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:30
Jihlavský festival letos uvádí filmy o surrealistovi Janu Švankmajerovi, zpěvákovi Elánu Jožovi Rážovi, situaci s vlky na Broumovsku nebo pohled do natáčení prvního romského sitkomu v Česku. V nabídce soutěže českých dokumentů je dále snímek o pouti, kterou podnikl Karel Hynek Mácha s přítelem, nebo portrét ruského umělce Olega Vorotnikova ze skupiny Vojna.
Oleg Vorotnikov s rodinou při rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Oleg Vorotnikov s rodinou při rozhovoru pro Aktuálně.cz. | Foto: Jakub Plíhal

Vojna Ztohoven

Režie: Petra Nesvačilová

Falešní kominíci a údržbáři naistalovali na střechu Pražského hradu červené trenýrky, zatímco skutečnou standartu rozdali, rozstříhanou na kousky, obyvatelům všech krajských měst této země. A zatímco umělci ze skupiny Ztohoven čekají na soud za tuto svou poslední performanci, v jejich bytech a bytech jejich přátel operuje podivná jednotka.

Je to člen ruské aktivistické skupiny Vojna Oleg Vorotnikov s manželkou a dětmi, který zde hledá azyl, ale chováním připomíná spíše nájezdníka než člena názorově spřízněné umělecké jednotky.

Herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová v situačním dokumentu sleduje, jak umělci ze Ztohoven svádějí táhlý souboj s českými orgány moci a vymezují se vůči tomu, že dělají recesi. Byť jednají s humorem, jejich akce jsou vážnou výzvou ke společenské debatě. Rus nedělá nic jiného, než že v tílku či do půli těla nabízí ostatním kávu, a jeho děti mezitím pastelkami ničí jeden byt za druhým.

Snímek Vojna Ztohoven stojí na komických situacích, ale vybízí jimi ke konkrétním zamyšlením nad vztahem politického umění a moci.

 

Právě se děje

Další zprávy