Švankmajer, vlci nebo Jožo Ráž. Co nabízí soutěž českých dokumentů v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:30
Jihlavský festival letos uvádí filmy o surrealistovi Janu Švankmajerovi, zpěvákovi Elánu Jožovi Rážovi, situaci s vlky na Broumovsku nebo pohled do natáčení prvního romského sitkomu v Česku. V nabídce soutěže českých dokumentů je dále snímek o pouti, kterou podnikl Karel Hynek Mácha s přítelem, nebo portrét ruského umělce Olega Vorotnikova ze skupiny Vojna.
Snímek z Nové šichty.
Takto žádali tvůrci dokumentu Nová šichta o podporu. Na Hithitu vybrali přes 260 tisíc korun. Film se již dočkal několika ocenění. | Video: Artcam Films, MFDF Ji.hlava

Nová šichta

Režie: Jindřich Andrš

Dlouhovlasý muž kráčí chodbou oblečený jen v uhelném mouru, který mu pokrývá obličej. Čtyřiačtyřicetiletý Tomáš Hisem právě kráčí do sprch z poslední šichty v dole Paskov. Zahazuje cigaretu, smývá černotu z obličeje a za chvíli už odpovídá na dotazy novinářů, stejně jako další horníci, kteří právě přišli o práci.

Režisér Jindřich Andrš v citlivém portrétu sleduje cestu svého protagonisty ze světa dolů a fotbalového fandění v kotli k rekvalifikaci na programátora. "SK Slezská / Z hornického města / Chacharů ze šachet / Všichni bojí se," zpívá Hisem s kamarády známý chorál na stadionu ostravského Baníku. Jindy s podobnou vervou řádí v kotli na koncertu punkové kapely Visací zámek.

V soukromí je to ale spíš introvert a trochu nervák. Sice vypadá, že na programátorských kurzech je omylem, přesto se na obrazovce pozvolna odvíjí příběh člověka, který se ani v pozdním středním věku nehodlá vzdát. A umí toho víc, než se zprvu zdá.

Syrový i vrcholně dojemný snímek nikdy zcela neopustí chandru uhlím a kouřem promořeného kraje, avšak od začátku do konce má sílu s diváky pohnout, aniž by se spoléhal na laciné spouštěče emocí.

 

Právě se děje

Další zprávy