Susan Sarandonová přijede na festival do Varů

ČTK Jan Gregor ČTK, Jan Gregor
18. 6. 2012 13:17
Na karlovarský festival přijedou Mirrenová a Sarandonová
Foto: Profimedia.cz

Praha - Americká herečka Susan Sarandonová, držitelka Oscara za roli ve filmu Mrtvý muž přichází, bude dalším významným hostem letošního mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Festivalovému publiku osobně představí komedii Jeff, který žije s mámou, v němž ztvárňuje matku třicetiletého flákače, trávícího dny ve sklepním doupěti kouřením trávy a koukáním na filmy. Přijede i již dříve avizovaná britská herečka Helen Mirrenová, která dostala zlatou sošku za hlavní roli ve filmu Královna.

Obě herečky převezmou Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. "Jsou to nejen slavné a populární herečky, ale jsou velice ceněné kritikou. Mirrenová je navíc vynikající divadelní herečka, což je pro nás taková velká fajnovost," řekl prezident festivalu Jiří Bartoška.

V pořadí 47. ročník přehlídky se uskuteční od 29. června do 7. července. "Mirrenová festival otevře a Sarandonová ho uzavře," doplnil Bartoška.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pětašedesátiletá Sarandonová byla na Oscara nominována celkem pětkrát. Po čtyřech neúspěšných nominacích za snímky Atlantic City, Thelma a Louisa, Lék pro Lorenza a Nebezpečný klient se zlaté sošky konečně dočkala v roce 1996. Vedle zmíněných filmů hrála i v dnes již kultovních Čarodějkách z Eastwicku. Je rovněž známou aktivistkou, která se podobně jako mnozí jiní hollywoodští kolegové nerozpakuje prezentovat otevřeně své liberální politické názory a často se zapojuje do boje za podporu práv menšin.

Foto: MFF Karlovy Vary

Mirrenová dostala svého prvního Oscara až v jednašedesáti letech za ztvárnění Alžběty II. ve filmu Královna. Nominována byla také za role ve snímcích Šílenství krále Jiřího, Gosford Park a The Last Station. Do Varů přijede s manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, držitelem Oscara za krátký film Teenage Father. Na festivalu uvede film The Door, v němž ztvárnila hlavní úlohu pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF v Karlových Varech. Ten se festivalu zúčastní také.

Mezi dalšími známými režisérskými jmény vyčnívá jméno ikony amerického nezávislého filmu Todda Solondze, jehož filmy bývají někdy označovány za skoro až misantropické. Ve sžíravých snímcích jako jsou Vítejte v domě panenek, Štěstí nebo Život za časů války poukazuje na rozpad schopnosti komunikace mezi lidmi. Představí ve Varech svůj poslední film Černý kůň o nekompatibilní dvojici třicátníků, jež k sobě připoutá osud, a určitě i zde se dočkáme koňské dávky černého humoru a pocitů studu a trapnosti za nemožné protagonisty.

Z dalších hostů zaujme například Kenneth Lonergan, který na festivalu představí svůj druhý režijní opus Margaret. Dramatik a spoluscenárista Scorseseových Gangů New Yorku natočil podle ohlasů jeden z nejzajímavějších filmů loňského roku, dvouapůlhodinové drama o křehké hrdince srovnávající se s traumatem 11. září. Karlovarskou přehlídku navštíví také talentovaný belgický režisér Joachim Lafosse, jeden z nejvlivnějších tvůrců nové vlny íránského filmu Amir Naderi a jedna z nejvýznamnějších postav umělecké queer komunity v New Yorku Ira Sachs.

Festivalový golf: Prezident Jiří Bartoška právě odpálil první míček turnaje
Festivalový golf: Prezident Jiří Bartoška právě odpálil první míček turnaje | Foto: Ondřej Besperát

Pořadatelé odtajnili také festivalové poroty. Té hlavní bude předsedat ředitel Newyorského filmového festivalu Richard Peňa. České barvy v ní bude hájit bývalý generální ředitel ČT a rektor AMU Ivo Mathé.

Tradiční znělky letos doplní pouze jedna. Bude připomínat režiséra Otakara Vávru, který zemřel loni v září. V jednání je natáčení znělky s loňskou držitelkou Křišťálového Globu Judi Denchovou. Podle ředitele festivalu Jiřího Bartošky se údajně do festivalu nepodařilo sladit volné termíny herečky a režiséra znělek Ivana Zachariáše.

V rámci slavnostního zahájení festivalu bude v mezinárodní premiéře uveden film Good Vibrations v režii Lisy Barros D'Saové a Glenna Leyburna, který vypráví příběh zakladatele belfastské punkové scény. Na závěr MFF v Karlových Varech bude promítnut nový snímek Woodyho Allena Do Říma s láskou.

 

Čtěte také
Vary ukážou festivalové hity. Lásku, Fausta i Caesara
Česko zastoupí v soutěži na MFF ve Varech Polski film
Natočte minutový film a pojedete do Londýna
Barrandov se na festivalu nastěhuje k Becherovi
Karlovarský festival se dočká kvalitnějších projekcí
Hlavní hvězdou festivalu ve Varech bude Helen Mirrenová
Formanovi hasiči se objeví ve Varech digitálně čistší
Antonioni, Melville, Erdem. Tři velikáni ve Varech

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam pro vstupenky na festival?

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy