Suprhrdina polovičatě zachraňuje žánr parodie

Kamil Fila Kamil Fila
27. 4. 2008 14:00
Bláznivá střela se nekoná, ale absolutní trapas také ne
Foto: SPI

Recenze - V recenzi každé parodie přicházejí dva zásadní problémy. Zaprvé - její autor prozrazuje vtipy z filmu, zadruhé - prozrazuje něco o svém vkusu. Těžko říct, co je horší.

Jinak je ale taková recenze na parodii docela hračka, vlastně je to nejuživatelnější formát kulturní publicistiky. Stačí předpoklad, že potenciální diváci parodie znají parodované filmy, takže pak už si jen můžeme u doplňovačky dělat fajfky.

Nu a co nabízí Suprhrdina, nejlepší parodii na superhrdinské filmy za posledních pět let, a u nás o to vtipnější, že jí v názvu chybí "e", aby mohla být fakt supr?

Sem slovo smysluplný nepatří

Kupodivu návrat o pár let zpátky před Děsné bijáky (Scary Movie), Děsné dojáky (Date Movie) a Velké bijáky (Epic Movie) - do doby, kdy nestačilo ochotnicky napodobit scénu z nějakého filmu, ale bylo potřeba vymyslet její pointu, případně ji nějak začlenit do děje.

Foto: Aktuálně.cz

Suprhrdina se tak syžetem dosti věrně drží Spider-Mana - sleduje vývoj středoškolského outsidera v okostýmovaného zachránce zatoulaných koček a ukradených kabelek. Čili ostatní motivické odbočky, například k X-Men a Fantastické čtyřce, mají podružnou roli a jen batmanovský záblesk do dětství je nějak smysluplně zužitkovaný.

Slovo smysluplný nicméně do recenze na parodie ZAZovského typu ani nepatří. Zatímco před mnoha a mnoha lety parodie vyjadřovaly lásku k žánru a vymýšlely si vlastní příběhy, od vstupu trojice Zucker-Abrahams-Zucker s filmy Připoutejte se, prosím, Přísně tajné, Bláznivá střela a Žhavé výstřely se z parodií staly z dějového hlediska ekvivalenty porna.

Zaprvé se zvýšil počet sexuálních motivů a za druhé z děje zbyla jen tenoulinká základní linka, na níž se navěšují korálky "čísel" a předváděček. Suprhrdina si svou pornochvilku odbude hned na začátku, kde protagonistu osouloží desítky druhů zvěře, když se omylem polije silným feromonem.

A někde mezi tím, když se na něm střídá drobné domácí a laboratorní zvířectvo a posléze kopytníci, ho taky štípne geneticky vylepšená vážka.

Nejfekálnější vtip filmu

Tím se z Ricka Rikera - který má jako správný adept na comicsový idol iniciály ze stejných písmen - přes noc stává Supervážka, jíž se k rukám lepí umyvadla, šaty nevzhledných žen a mužů; a samozřejmě i zdi, na nichž si pak může zatančit break dance.

Foto: Aktuálně.cz

Zbytek filmu se pak pokouší získat vážčí křídla a blond lásku platinové dívky odnaproti. Spořádaně středostavovský sen mu však kazí arcipadouch, který vysává život z lidí v okolí, aby zastavil stárnutí. Boj dobra se zlem vrcholí na charitativním večírku, kde dostanou přes držku Dalajláma a Nelson Mandela a papež, který to celé fotí mobilem.

Suprhrdina je vůbec hodně vysazený na moderní technologické zdroje zábavy. Své si tu odehrají Google či YouTube (skvělý skeč s Tomem Cruisem!) a například nejfekálnější vtip celého filmu počítá s tím, že znáte internetový fenomén "2 girls 1 cup" - nedoporučuji dohledávat, pokud jste právě jedli, nebo ještě někdy hodláte jíst, případně pokud jste právě v práci a za vámi sedí nadřízený!

Starosvětský nevkus

Jinak ale na člověka dýchne jakási až starosvětská atmosféra nevkusu, pokleslého vtipu a  pakultury, kterou si spousta lidí pamatuje z osmdesátkové éry pirátského videa. V tomto druhu poetiky se přitom ukrývá i kupodivu dost jemných vtipů souvisejících především se "selháním kostýmu" a jeho výrobou či představováním v úvodních titulcích.

Foto: Aktuálně.cz

Z hlediska marketingu je ovšem snímek trochu lživý. Pamela Anderson se tu objeví jen na pár vteřin, a to je ještě půlku svého výstupu neviditelná, přesně v duchu svého jména Invisible Girl. Stejně tak chlupáč Wolverine si jen oholí nohu a tím jeho příspěvek lidstvu končí.

Nejvíc času nakonec strávíme s vetchým albínem Lesliem Nielsenem, který tu působí hlavně jako maskot "starých dobrých časů".

Film uteče velmi rychle, a to i přesto, že se někdy zdržuje u trapností, při nichž se čas subjektivně prodlužuje na neúnosnou míru. Autor recenze se bohužel přiznává, že má tělesný humor rád a nevadí mu ani libovolně dlouho prdící spící tetička při romantické scéně v obýváku mezi dvěma mladými lidmi, dojemně tolerujícími příznaky stáří.

Foto: Aktuálně.cz

Nastává kardinální otázka: Je Suprhrdina hoden návštěvy kina? Odpověď musí být diplomatická.

Máte-li hodně peněz, hodně kamarádů, hodně uvolněné mantinely, hodně, respektive větší než malé množství substancí, které uvedou váš mozek do stavu všeobjímající lásky, případně jste velmi unavení a nenároční, je možné vzít zavděk i touto zelenou, neoriginální jednohubkou.

Za střízlivosti ji ovšem milovat nelze a klasika z ní nebude.


Superhero Movie, USA, 2008. scénář a režie: Craig Mazin, kamera Thomas E. Ackerman, hudba James L. Venable.Hrají: Drake Bell, Sara Paxton, Christopher Macdonald, Leslie Nielsen, Kevin Hart, Marion Ross ad. 85 minut, distributor SPI. česká premiéra 24. dubna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy