Supertajní agenti zachraňují svět a kosí póvl z vesmíru

Michal Šobr
9. 9. 2011 16:13
9.9. - Na DVD vychází sci-fi komedie Muži v černém
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Lidem se bude žít klidněji, když nebudou o jejich fušce vědět - což není zas takový problém, neboť každý, pro koho se černá stane týmovou barvou, musí navždy přerušit všechny kontakty a vlastně přestat existovat.

Taková jsou pravidla, jimž podléhají supertajní agenti MiB (Men in Black). Chrání naši planetu před póvlem z vesmíru a staví do latě i pokojné „emzáky", kteří tu hledají politický azyl nebo jen docela obyčejný lidský život, ale nikdo neví, kdy jim rupne v kouli (nebo co to mají) a začnou vyvádět.

Vláda (rozuměj vláda USA - jaká taky jiná) založila tenhle úzkostlivě utajovaný úřad již někdy v padesátých létech s cílem navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi (což mnozí považovali za nebeskou ptákovinu). Jenomže mimozemšťané, jejichž IQ je nezřídka tak vysoké, že to naše pozemské považují za nemoc, tuhle výzvu zvedli. A 2. března 1961 v New Yorku (pravděpodobně někde kolem Manhattanu - kde se jich dnes vyskytuje nejvíce) kontakt skutečně navázali.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

A tak je tu máme! Nejde o masivní invazi, jen nějakých patnáct set kousků, které dokonale zmutovaly do lidské podoby; Michael Jackson nebo Sylvester Stallone by o tom mohli vyprávět. Úkolem agenta K a dalších drsňáků v černém je postarat se, aby tu nenastal galaktický bordel a případní vetřelci dostali přes krovky.

Jenomže K už by si rád odpočinul od svého příručního pulsního kanónu a nechal si neuralizérem udělat milosrdnou díru do hlavy, aby na všechen prolitý sliz zapomněl. K tomu je třeba jediné - najít někoho, jako je newyorský policajt James Edwards a předat mu veslo.

Podle comicsu Lowella Cunninhgama (a poté co nabídku odmítl Quentin Tarantino) natočil tvůrce Addamsovy rodiny Barry Sonnenfeld tempařskou sci-fi komedii ve stylu buddy movie. S okoralým Tommy Lee Jonesem, učenlivým Willem Smithem, svižnou akcí, hustými hláškami („Edgare, visí ti kůže") a slušnými vizuálními efekty z dílny ILM.

Tahle záživná „popkornovka" s řadou vtipných vychytávek za necelých sto milionů jich vzápětí vydělala skoro šest set, takže v duchu „show must go on" bylo jasné, že tihle dva spolu jen tak neskončí. Nejdříve ale musí vykostit galaktického megašvába a zachránit rodnou planetu, která se jeho zásluhou znovu kymácí nad propastí.

Vždycky jsme tušili, že ufouni by mohli být i mezi námi. Teď, když už víme, že jsou, je třeba věřit, že kdyby si snad něco začali, přijde chlápek v černém kvádru, který je v příštím transportu vypakuje ze Země nebo rovnou střelí do citlivého místa, kde mají extrémně zakrnělé dorůstání.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy