Superman má poslední šanci. Zack Snyder nesmí zklamat!

Martin Svoboda
30. 10. 2012 20:28
Podaří se posunout Supermana blíž Batmanovi? Spolupracuje i Nolan
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zacku Snyderovi bychom mohli přiřknout mnoho přívlastků, tím nejplatnějším v souvislosti s Mužem z oceli by nejspíš bylo „režisér, co byl ve správnou dobu na správném místě". Svůj nejlukrativnější job totiž ukořistil těsně před tím, než musel čelit největšímu neúspěchu, nevýdělečné a při největším množství shovívavosti rozporuplně přijaté řežbě Sucker Punch.

Nyní tak má zřejmě poslední šanci zopakovat úspěch 300: Bitvy u Thermopyl, kterou by dost možná nemohl očekávat, kdyby producenti sepisovali smlouvu až po průšvihu s „Počátkem pro teenagery".

Foto: Profimédia

Hra o čas

Ale není to jen Zack Snyder, kdo má důvod být až do přepočítání tržeb a pročtení kritik nervózní. Studio Warner Bros. mělo v posledních letech značné problémy se porvat s právy na zpracování příběhů  nejvýznamnějšího superhrdiny bez ztráty cti. Strýček Ben kolegy Spider-Mana by zřejmě pronesl cosi o velké síle a velké zodpovědnosti.

Doposud posledního dobrodružství Supermana se chopil, Bryan Singer. Režisér, který celou moderní komiksovou vlnu vyvolal X-Meny. Svého času byl jeho více než čtvrtmiliardový Superman se vrací nejnákladnějším filmem všech dob (všímáte si, jak v předimenzovaném Hollywoodu tento status ztrácí váhu?), ale vydělal necelých 400 milionů. Splnil sice minimum stanovené producenty pro vznik pokračování, ale natolik těsně, že se nikomu moc nechtělo v sérii pokračovat.

Prý i proto, aby se smluvně jištěné pozice vzdali Brandon Routh i režisér Bryan Singer, a jejich nástupci tak mohli osudy přeživšího Kraptoňana Kal-Ela pojmout zcela od začátku. Zároveň však bylo studio muselo vyvinout aktivitu, protože mu hrozila ztráta práv na značku. A to si samozřejmě nikdo nepřál.

Foto: Aktuálně.cz

Průtahy trvaly dlouho a světlo světa spatřovaly nejrůznější vize. Tvůrce komiksů Mark Millar a Matthew Vaughn (společně zodpovědní za Kick-Ass) například plánovali epickou trilogii, která by s ročními rozestupy atakovala kina. Zasněný a jako vždy zapálený Millar přirovnával své plány k trilogii Pán Prstenů či Kmotr.

Byla to představa stejně krásná jako nerealistická. Takový projekt by potřeboval dlouhou pre-produkci, kterou si ale studio nemohlo dovolit. Superman musel přijít rychle, protože právníci už nezdravě často kontrolovali hodinky. Nakonec musel i přes snahu o urychlení příprav o právech Warnerů pokračovat rozhodnout soud.

Nolan vše zachrání

Přes zvažování Guillerma del Tora (Faunův labyrint, Hellboy), Roberta Zemeckise (Forrest Gump, Návrat do budoucnosti), Bena Afflecka (Město, Gone, Baby, Gone), Darrena Aronofského (Černá labuď, Rekviem za sen), Duncana Jonese (Moon, Zdrojový kód), Jonathana Liebesmana (Souboj Titánů 2, Světová invaze), Matta Reevesa (Cloverfield, Ať vejde ten pravý) a Tonyho Scotta (Top Gun, Pravdivá romance) nakonec v čele projektu stanul Zack Snyder. Režisér svěžího Úsvitu mrtvých, úspěšné "Třístovky" a ambiciózních Watchmenů, ale i nezvládnutých Sovích strážců a infantilního Sucker Punch. Dostal 175 milionů dolarů (zhruba o sto milionů méně než Singer) a nyní se čeká, co s nimi předvede.

Foto: Warner Bros.

Všichni si můžeme být až nebezpečně jistí, jak bude snímek vypadat. Mnoho filtrů, mnoho zpomalovaček, mnoho hlasitých zvuků. Rutina. Měli bychom důvod začít ztrácet víru, kdyby ale za scénářem nestál David S. Goyer s Christopherem Nolanem jako šedou eminencí, kteří si rozhodně za posledních několik let trochu respektu zaslouží.

Vždyť jejich trilogie o Batmanovi patří k nejuznávanějším mainstreamovým projektům za dlouhou dobu. Na druhou stranu, abychom Goyera nepřechválili, má na svědomí i méně vydařené kousky, třeba čtyři roky po vzniku dávno zapomenutý Jumper či spolupráci na druhém Ghost Riderovi.

Právě jeden z producentů a Goyerův rádce Christopher Nolan se stal tím, kdo pro fanoušky představuje největší autoritou. Věří, že by nedopustil nekvalitu ani Batmanova věčného souputníka z planety Krypton. Snad mají pravdu.

Foto: Warner Bros.

Nadešel Henryho čas

Henry Cavill (seriál Tudorovci, Válka bohů) se ucházel o hlavní roli už v minulém Supermanovi, ale Singerovi přišel moc mladý. Jen těžko tehdy mohl tušit, že uniká před (trochu neprávem) velmi vysmívaným a odmítaným snímkem, jen aby přišla jeho chvíle o pár let později. Nakonec totiž padla volba produkce právě na něj.

Krom něj se těšme na Kevina Costnera (Tanec s vlky, Vodní svět) v roli Supermanova pozemského otce Jonathana Kenta a Russell Crowe (Gladiátor, Dobrý ročník) se pokusí nahradit Marlona Branda v roli otce z Kryptonu. Amy Adams (Pochyby, Mupeti) se ujme nepostradatelné Lois Laneové, milé Clarka Kenta, a Michael Shannon (Jonah Hex, Špatnej polda) propůjčí tvář generálu Zodovi, padouchovi, s nímž jsme se setkali už v prvních dílech Richarda Donnera.

Mnoho diváků zklamalo, že bychom mezi obsazenými rolemi marně hledali Lexe Luthora, nejznámější hrdinovu nemesis. Ale kdo ví - třeba si ho Warneři schovávají pro případná pokračování.

Foto: Profimédia

Kde jsou červené slipy?

Nejzajímavější bude sledovat, jak se Snyder pokusí Supermana posunout. Tak ikonická postava má totiž velký problém se sebemenší změnou. Pozdvižení vzbudila už jen změna hrdinova obleku, kterému nyní chybí typické „červené slipy". Kritici si stěžují, že svou jednolitostí a vystupujícím vzorkováním nyní Superman vypadá jako skokan na lyžích v kombinéze.

Teasery nám neprozrazují vůbec nic. S hudbou z Pána prstenů na pozadí mluví v jedné verzi Russel Crowe, v té druhé Kevin Costner. Zmiňují hrdinův těžký úděl a zodpovědnost. Jako bychom Zackovi měli uvěřit, že půjde o něco jiného než velkolepou akci. I kdybychom ale návnadu spolkli, stojíme o takovou změnu?

Vzhledem k Nolanově vlivu a všemu, co zatím o snímku víme, raději opravdu očekávejme posun od naivního dobrodružství k něčemu s vyššími ambicemi. Hodí se to ale k Supermanovi? Nebude to vypadat nepatřičně? Zvládne to Snyder, který zatím složitější psychologii nabídl úspěšně jen tehdy, kdy políčko po políčku kopíroval Mooreovi Watchmeny?

Jedno je jisté - na digitální oživování Marlona Branda a okázalé retro ze Superman se vrací raději zapomeňme. Zack Snyder se pokusí Supermana posunout do jednadvacátého století. Věřme, že nás nepřinutí litovat. Jestli se mu ale 20. června 2013, kdy nás v Čechách Muž z oceli navštíví, nepodaří zaujmout, jen těžko říct, kdy dostane Snyder i jemu svěřený hrdina další šanci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy