Studia, kde vznikal Jurský park a E.T., zachvátil požár

vsm, djl
1. 6. 2008 22:05
Zábavní park Universal Studios hasí na 200 hasičů
Hustý dým při požáru Universal Studios u Los Angeles, kde se mimojiné natáčely i filmy E.T. a Jurský park
Hustý dým při požáru Universal Studios u Los Angeles, kde se mimojiné natáčely i filmy E.T. a Jurský park | Foto: Reuters

Los Angeles - V areálu Universal Studios v neděli dopoledne místního času vypukl velký požár. Hasiči s ním bojovali celý den a už teď se škody předběžně odhadují na desítky milionů dolarů.  

BBC hlásí tři lehká zranění. Podle šéfa losangeleských hasičů Franka Reynosa došlo na pozemcích studia ráno místního času nejméně k jednomu výbuchu; CNN mluví o třech explozích.

Vrchní inspektor losangeleských hasičů Daryl Jacobs potvrdil, že oheň zachvátil jednu budovu a zničil minimálně tři bloky filmových kulis. Jeho příčina ještě není známa, požár vypukl v dekoraci představující newyorskou ulici. Podle některých informací se možná na místě právě natáčelo.

Oheň mají hasiči pod kontrolou, stále je však velmi zuřivý; minimálně z jedné budovy stoupá kouř. „Kulisy jsou postaveny ze dřeva a hoří velmi rychle," řekl Jacobs. Podle agentury Reuters na místě zasahuje asi 200 hasičů a dvě helikoptéry.

Universal Studios ovládá společnost NBC Universal, jež spadá pod koncern General Electric. Pozemky studia jsou obrovské, rozkládají se na několika stovkách akrů. Je na nich zábavní park pro veřejnost a filmová a televizní studia. Jejich návštěvy mají v USA velkou tradici.

Natáčel se tu Jurský park a King Kong nebo E.T. Mimozemšťan. Právě budova věnovaná King Kongovi byla zničena, stejně jako část exteriérů ze filmu Návrat do budoucnosti. Hořela i knihovna a videoarchiv.

"Část historie Hollywoodu se mění v kouř. Snažíme se minimalizovat škody," citovala BBC Jamese Barnese jednoho z hasičů.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy