Studentské Vary zahájí dnes film Jana Němce

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 8. 2008 11:00
Fresh Film zahajuje snímek Holka Ferrari Dino
Fresh Film Fest: Karel Roden ve filmu Holka Ferrari Dino
Fresh Film Fest: Karel Roden ve filmu Holka Ferrari Dino | Foto: Jan Němec Film

Praha - Nový film klasika české nové vlny Jana Němce Holka Ferrari Dino ve středu večer zahájí pětidenní mezinárodní festival studentských filmů Fresh Film Fest, který je co do počtu přihlášených i odpromítaných filmů největší v Evropě.

Holka Ferrari Dino se bude promítat ve velkém sále hotelu Thermal, a návštěvníci budou tak mít ojedinělou možnost zhlédnout pracovní verzi filmu na velkém plátně ještě před jeho světovou premiérou, plánovanou na podzim či zimu tohoto roku.

Jubilejní pátý ročník slaví festival pěti znělkami, pěti soutěžními sekcemi a akreditacemi pro studenty zdarma. Letos se přihlásilo přes 900 filmů; do programu jich bylo vybráno 144, z toho 51 do soutěží.

Nově se na festivalu krom studentských filmů utkají i celovečerní debuty, mimo jiné snuff horor Řezník, japonský Gachi Boy či český zástupce, barokní western Plani di giardini ideali.

Na festivalu budou k vidění vítězné studentské filmy z Oscarů a Cannes i další celovečerní lahůdky v českých předpremiérách. Návštěvníci se mohou těšit na Tropickou bouři od Bena Stillera či film 10 položek a méně s Morganem Freemanem.

Exkluzivní je rozsáhlá přehlídka filmů Karla Zemana či uvedení dokumentu Spikea Leeho o hurikánu Katrina. Na své si přijdou i příznivci asijských akčních filmů, kteří tu mohou absolvovat celonoční maraton s filmy Johnnieho To.

Zakončení obstará film Sukiyaki Western Django, v němž sestavu japonských herců doplňuje Quentin Tarantino.

V rámci doprovodného programu láká Fresh Film Fest na tři koncerty denně; jsou mezi nimi Bombers Jaroslava Rudiše, Sporto nebo Please the Trees.

Fresh Film Fest: festivalový plakát
Fresh Film Fest: festivalový plakát | Foto: FFF

V Holce Ferrari Dino se Němec vrací k dobrodružné cestě, kterou absolvoval den po 21. srpnu 1968.

S šestnáctiminutovým materiálem zaznamenávajícím ruskou okupaci proklouzl na Západ, aby záběry mohl vidět celý svět. "Němec tak přispěl k tomu, aby se termín Pražské jaro stal celosvětovým pojmem," říká programový ředitel Fresh Film Festu Jakub Felcman.

Snímek začíná uprostřed noci 21. srpna 1968 a sleduje cestu autobiografického hrdiny v podání Karla Rodena s natočeným materiálem a na falešný pas do Rakouska. Na cestě mu pomáhá italská dvojice - tu ztvárnil Jan Budař a mladinká španělská herečka Tammy Sundquist.

Jan Němec
Jan Němec | Foto: Aktuálně.cz

Ve filmu bude k vidění i onen šestnáctiminutový materiál, který šokoval celý svět a následně získal pod názvem Oratorium pro Prahu cenu na festivalu v Mannheimu.

"Film Holka Ferrari Dino je fascinující dobrodružství a Jan Němec jím utvrzuje pozici vůdčí osobnosti českého filmu," dodává Felcman.

Němec film ještě dokončuje, verzi promítanou na Fresh Film Festu proto označuje za pracovní. Sám se těší, co na jeho dílo publikum Festu řekne. "Diskuze se studenty je prima, může být otevřenější - a když se mi nebude líbit, tak použiji své pedagogické demagogie," slibuje.

Neústupný Němec proslul jako autor snímků Démanty noci či O slavnosti a hostech, v poslední době zas svými intimními filmy Noční hovory s matkou, Krajina mého srdce či snímkem Toyen natočeným před třemi lety.

Fresh Film Fest: Řezník
Fresh Film Fest: Řezník | Foto: FFF

I Holka Ferrari Dino se pohybuje na rozhraní dokumentu a hraného filmu. Na festivalu se bude promítat pracovní verze z DVD; filmová podoba by měla mít premiéru do konce roku, od 21. srpna by měl být i na internetu.

Festival letos hospodaří s rozpočtem 8,2 milionu korun a s podporou ministerstev kultury a školství. Má novou cenu, skleněné válce naplněné "fresh" ovocem z dílny šperkaře Zdeňka Vacka a designéra Daniela Pošty.

Umění bude mít prostor i na festivalu, kde se budou prodávat předměty českých designérů z recyklovaných materiálů.

V porotách zasedne mimo jiné herec a režisér Miroslav Krobot, držitelka Chalupeckého ceny Kateřina Šedá či začínající herec Max Hoffmann, syn Dustina Hoffmana. Mladé talenty přijedou hledat zástupci festivalů v Cannes, Berlinale a Angers.

Pátý Fresh Film Fest proběhne v Karlových Varech od 27. do 31. srpna

Více o  programu na www.freshfilmfest.net

 

 

Právě se děje

Další zprávy