Studentské Pandy si vezou třetí místo z Cannes

Šimon Šafránek
24. 5. 2013 18:30
Česká škola a slovenský filmař zaznamenali společný úspěch v Cannes
Foto: Nutprodukce

Cannes 2013 - Na festivalu v Cannes se opět prosadila česká, nebo lépe řečeno československá animace. V sekci filmů z filmových škol Cinéfondation získal třetí místo student FAMU Matúš Vizár s animovaným snímkem Pandy.

V programu se navíc představila s dalším animovaným snímkem Šunky i studentka zlínské filmové školy Eliška Chytková.

V Cinéfondation se nakonec promítalo 18 filmů z téměř 1600 přihlášených snímků z 277 filmových škol  po celém světě. Porota vedená režisérskou matadorkou Jane Campion jednohlasně zvolila vítězem snímek Needle režisérky Anahity Ghazvinizadeh z The School of the Art Institute of Chicago.

Ženské panování potvrzuje druhé místo pro Waiting For The Thaw od Sarah Hirtt z belgické školy INSAS. Třetí místo pak ex-aequo obsadil Matúš Vizár a Tudor Cristian Jurgiu z rumunské UNATC s filmem  In The Fishbowl.

Čtěte také
VIDEO: Pandy a šunka. Mladí animátoři uspěli v Cannes

Dvanáctiminutový film Matúše Vizára sleduje evoluci vzácného černobílého medvěda. „Jako malý jsem chtěl být zoolog, potom archeolog, paleontolog," vyprávěl pro Aktuálně.cz dnes na střeše Palais v Cannes. „Až postupně, tím, že jsem kreslil a chodil jsem na grafickou školu, mi otec vymyslel animaci, a když už jsem tam studoval, řekl jsem si, že by bylo dobré udělat film."

Snímek Pandy vznikl z nápadu, že tito medvídci ve skutečnosti chtějí vyhynout, ale lidstvo se je stále snaží zachránit, aniž by o to oni stáli. Jde o satirický pohled na všechno možné včetně velkolepé otázky smyslu života.

"S třetí cenou je spojená odměna 7500 euro," informovala Markéta Šantrochová z Českého filmového centra, které má v Cannes na starosti propagaci českého filmu.

Ve světě má česká animátorská škola momentálně dobré jméno: předloni se v Benátkách promítal černobílý Alois Nebel Tomáše Luňáka, který dosáhl i na "evropského Oscara" za animovaný film. Loni se pak v krátkometrážním canneském programu představila erotická Tramvaj Michaely Pavlátové, která pak vyhrála na významném festivalu animovaných filmů v Annecy. 

 

Právě se děje

Další zprávy