Studenti zase soutěží o Maxima

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 11. 2006 10:30
Praha - FAMUfest nabídne neotřelé role pro známé herce nebo Hanu Hegerovou bloudící s lampami.

Letošní FAMUfest, který startuje právě dnes, slibuje ústy svých organizátorů méně sebestřednosti než minulý ročník a "komplexní pohled" na současný studentský film.

Přehlídka tak nabídne nejen práce studentů FAMU, ale i dalších filmových škol. Z Česka to nejlepší ze škol ve Zlíně a v Písku, představí se ale i tvorba devíti zahraničních filmových škol a rovněž to nejlepší z letošního festivalu studentských filmů Fresh Film Fest.

foto z filmu Restart
foto z filmu Restart | Foto: Aktuálně.cz

Osou přehlídky přesto nadále zůstává soutěžní přehlídka čerstvých filmů FAMU, kde studenti soutěží o sošku Maxima. V tradičních patnácti kategoriích se utkají filmy hrané, dokumentární, animované i experimentální.

O Maxima bude soutěžit celkem 76 filmů od krátkých tříminutových cvičení prvního ročníku až po hodinové absolventské. Na festivalu budou uvedeny i dva absolventské filmy, které vstoupily i do kin:  Marta Marty Novákové a loňský Restart Julia Ševčíka.

Režisér Jakub Kohák, autor oceňovaných klipů a reklam, na festivalu uvede netradiční portrét Hany Hegerové nazvaný Kde lampy bloudí.

Za pozornost stojí i Puritptýz Lenky Wimmerové či dokumenty uvedené na festivalu v Jihlavě: Nikdy nebylo líp Ivany Miloševičové, Kupředu levá, kupředu pravá Lindy Jablonské a Musím ti to říct Kateřiny Krusové.

Ve studentských filmech tradičně hrají i známí herci - diváci se tak mohou těšit mimo jiné na Vilmu Cibulkovou a Jana Vondráčka ve filmu Úřední hodiny, na Jana Budaře ve Vina Anticorro, Marka Taclíka a Jiřího Ornesta v Lovu zdar!, Martina Pechláta ve Fobii a v Dneska ne a další české herce ve více či méně tradičních rolích.

Dort mladých konzervativců z filmu Kupředu levá, kupředu pravá
Dort mladých konzervativců z filmu Kupředu levá, kupředu pravá | Foto: Kristina Hrabětová

Vlastní cenu letos poprvé udělí studentská porota složená ze zástupců studentů filmových věd a výtvarných škol.

Doprovodný program tvoří nejen soutěžní přehlídka fotografií studentů FAMU, ale i soutěž nerealizovaných scénářů, módní přehlídka, tajemný interaktivní prostor Ombea a koncerty kapel Roe-Deer, Milo a Bengas a zpěváků Davida Krause a Michala Hrůzy.

Letošní ročník je třiadvacátý. Festival vznikl v polovině 80. let; z původně jednodenní akce se rozšířil na letošní čtyřdenní přehlídku.

FAMUfest se koná do 12. listopadu v pražském Divadle Archa a v nedalekém kině Atlas. Jednodenní vstupné činí 100 korun, doprovodný program pak 150 až 200 korun.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy