Strážci galaxie ovládli Ameriku. Letos nemají konkurenci

Kultura Kultura
1. 9. 2014 14:25
Odvážná sázka se studiu Marvel bohatě vyplatila. Jejich letní blockbuster Strážci galaxie je nejen nejvýdělečnějším filmem léta v Severní Americe, ale aktuálně i za prvních osm měsíců roku.
Strážci galaxie.
Strážci galaxie. | Foto: Falcon

Praha - Ještě žádný letošní film neutržil v amerických pokladnách, které jsou měřítkem komerčního úspěchu, přes tři sta milionů dolarů. Ani Strážci galaxie, ale z dosavadních premiér roku 2014 si u amerického publika vedli nejlépe. Dnes činí jejich tržby skoro 275 milionů dolarů. O uplynulém víkendu tak předběhli dosavadní jedničku Kapitána Ameriku, jehož jarní Návrat prvního Avengera utržil 259 milionů dolarů.

K tomuto umístění jim pomohl dlouhotrvající zájem publika, který je o předcházejícím víkendu vrátil zpět na první příčku víkendových tržeb, kterou na krátko převzal remake Želvy ninja. Poslední srpnový víkend tak zmenšili své tržby jenom o pět procent a připsali si 16,3 milionu dolarů. Pokud si tento zájem udrží, hranice tří set milionů by neměla být problém.

Ve zbytku kalendářního roku lze najít jenom jednoho vážného konkurenta, a to třetí film ze série Hunger Games, které čtenářská obliba přinesla ve dvou předchozích případech více než čtyřsetmilionové tržby. Šanci by mohl mít i závěrečný díl Hobita, ale zájem amerického publika byl v minulých dvou letech spíš průměrný.

I když v Americe komiksová kombinace humoru, akce a space opery jednoznačně vede, ve zbytku světa mají Strážci přiměřený úspěch. Celosvětové tabulky totiž jednoznačně vede film Transformers: Zánik, který nezastavily ani bídné recenze a jako jediný zatím vydělal přes miliardu dolarů, i když právě americké výsledky jsou z hlediska série velmi špatné. Zatímco trojka Transformerů ještě před třemi roky vybrala na vstupném přes 350 milionů dolarů, pokus o částečný restart série přinesl zatím o více než sto milionů méně. Popularita ve světě a pomrkávání na asijský trh ale dělají své.

Strážci galaxie si v celosvětovém měřítku zatím přišli jenom na 547 milionů dolarů. Zde je zřetelnější, že Strážci galaxie jsou na rozdíl od jiných superhrdinských příběhů nebo týmů poměrně neznámí a na filmové plátno se pouští poté, co Marvel vypustil ikony jako Iron Mana, Thora, Kapitána Ameriku i jejich sdružení Avengers. Avšak i ve srovnání s nimi je úspěch Strážců markantní. Dosavadní planetární tržby odpovídají výdělkům prvního Iron Mana a dokonce předčily výdělky prvního Thora (449 milionů dolarů) i Kapitána Ameriky (370 milionů dolarů).

Risk se tak Marvelu vyplatil navzdory zaplněnému filmovému létu, kde ještě startovaly film X-Men: Budoucí minulost, Godzilla nebo Úsvit planety opic. Na příští roky plánuje uvést první filmy dalších méně frekventovaných hrdinů (např. Ant-Man) a netřeba se obávat, že by nebylo na výplaty.

 

Právě se děje

Další zprávy