Oliver Stone má jasno. Střelbu v Kyjevě rozpoutala CIA

ČTK ČTK
1. 1. 2015 9:15
Oscarový režisér točí dokument o událostech na Ukrajině i ruském prezidentu Putinovi.
Oliver Stone přijel před dvěma lety do Karlových Varů.
Oliver Stone přijel před dvěma lety do Karlových Varů. | Foto: ČTK

Praha - Oscarový filmař Oliver Stone obvinil USA z podněcování ukrajinské krize. Za sesazením ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nebo střelbou do protestujících v Kyjevě z počátku letošního roku je prý americká Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Podle Stonea, jenž právě natáčí dokumentární film o nedávných událostech na Ukrajině a ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, byly za střelbou z 20. února v Kyjevě s desítkami mrtvých a zraněných "zahraniční prvky" a incident "nese stopy CIA".

Filmař na Facebooku napsal, že CIA přispěla k sesazení Janukovyče, s nímž nedávno pro svůj dokument v Moskvě pořídil rozhovor. "(Janukovyč) byl legitimním prezidentem Ukrajiny, až najednou 22. února tohoto roku nebyl," napsal Stone, podle něhož "dobře vyzbrojení neonacističtí radikálové přinutili Janukovyče k útěku ze země opakovanými pokusy o zavraždění".

Stone se domnívá, že CIA přispěla také k únorovým násilnostem. "Zdá se být jasné, že takzvaní 'střelci', kteří zabili 14 policistů, zranili na 85 a zabili 45 protestujících civilistů, byli vnější provokatéři třetích stran," poznamenal Stone.

"Mnoho svědků, včetně Janukovyče a policistů, se domnívá, že tyto zahraniční prvky přivedly prozápadní skupiny a nesou stopy CIA," pokračuje Stone.

Režisér filmů jako Četa, Wall Street, JFK nebo Divoši dále tvrdí, že západní média neříkají pravdu o Ukrajině. Západ podle něj trvá na dominantním příběhu o "Rusku na Krymu", zatímco skutečným příběhem je "USA na Ukrajině".

 

Právě se děje

Další zprávy