Steven Spielberg rozhodne o Zlaté palmě v Cannes

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 2. 2013 9:14
Předsedou poroty 66. ročníku festivalu v Cannes bude oscarový režisér
Foto: Reuters

Paříž - Americký režisér a producent Steven Spielberg, který patří mezi nejmocnější muže Hollywoodu, bude předsedou poroty 66. ročníku filmového festivalu v Cannes, který se bude konat od 15. do 26. května.

Ačkoli většina Spielbergových filmů, které se kdy v Cannes promítaly, byla mimo soutěž, v roce 1974 jeho snímek Sugarlandský expres dostal cenu za nejlepší scénář.

Za čtyřicet let kariéry natočil šestašedesátiletý Spielberg 27 filmů, které se většinou zapsaly do historie světové kinematografie - od televizního filmu Duel z roku 1971 přes Čelisti (1975), Blízká setkání třetího druhu (1977), Dobyvatele ztracené archy (1981), E.T. - Mimozemšťana (1982) až po Schindlerův seznam, Jurský park (1993) či Zachraňte vojína Ryana (1998) a Lincolna (2012), za který před několika dny herec Daniel Day-Lewis dostal třetího Oscara za hlavní roli.

Sám Spielberg má na kontě dva Oscary za režii za filmy Zachraňte vojína Ryana a Schindlerův seznam. Lincoln nasbíral dvanáct nominací, ale třetí sošku režisérovi nevynesl.

Coby předseda poroty filmového festivalu v Cannes se Steven Spielberg zařadí za Nanni Morettiho, který porotu vedl v loňském roce, a před ním například Robert de Niro, Tim Burton, Isabelle Huppertová a Sean Penn.

 

 

Právě se děje

Další zprávy