Šteindler natočil s Vojtou Kotkem ujetou komedii

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 2. 2008 10:30
Do kin vstupuje další český film O život
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po šesti letech od drogového filmu Perníková věž se k filmové režii vrací Milan Šteindler. S komedií O život, která vstupuje do kin příští týden.

Vypráví příběh mladé dvojice, kterou ztvárnili Vojta Kotek a slovenská herečka Dorota Nvotová. Nesmělý medik a koktavá modelka po vášnivé noci na lesní chatě vyrážejí na zběsilou cestu do civilizace.

Návrat jim ovšem komplikuje nejen duch křesťanskodemokratického poslance Palcáta v podání Bohumila Klepla, ale postupně také parta opilců, jeden roztomilý koloušek a chlupaté ufo, které je dovede až k sci-fi pornofilmu, v němž se mihne Robert Rosenberg.

Kromě něj tu má místo i Robert Nebřenský, Irena Máchová, Jaroslav Plesl či Ivana Chýlková a Pavla Tomicová.

Lehce fantasmagorický snímek se natáčel loni v létě. "Natáčeli jsme 54 dní, rozpočet filmu činí něco málo přes 30 milionů korun," vypočítává výkonný producent Miloš Rybáček. Do rozpočtu přispěla i televize Nova a Státní fond kinematografie.

"Často se mě ptají, proč jsem se pustil do takové komedie. U nás je častý ten žánr lidské hořkosladké komedie, ale dlouho se tu nenatočila komedie s nadsázkou," vysvětluje Šteindler.

"Dělali jsem ještě před dokončením střihu testovací projekce pro lidi, kteří vůbec netušili, oč běží a vlastně to viděli v nehotovém stavu. Řada z nich řekla, že to je ujetý," říká Šteindler.

"A mě tohle přízvisko docela baví. Přál bych si, aby lidi cítili a vnímali, že to je pokus o to udělat trochu jinou komedii, než se dosud u nás točily. Jestli ten film bude výjimečný, to nevím, ale kdyby byl ujetý, tak mi to stačí. Hlavně ale aby byl zábavný," dodává režisér.

Foto: Ludvík Hradilek

Nad scénářem se vystřídalo hned několik aurorů, krom režiséra Jiřího Vejdělka také třeba Halina Pawlovská.

"Měla jsem k dispozici čtyři verze , které jsem podle původního námětu Jaroslava Pozziho sjednocovala a rozvíjela obrazy, které mi přišly dobré. Takže jsem byla taková sjednotitelka," vysvětluje svůj podíl Pawlovská, která se podílela na předchozích Šteindlerových filmech Vrať se do hrobu a Díky za každé nové ráno.

"V zahraničí je běžné mít víc scénáristů," brání se Šteindler nařčení, že jeho dílu množství pohledů na věc neprospělo.

Jisto měl každopádně od začátku v obsazení hlavní role. "Vojta je kamarád, vždycky se líp dělá s někým, koho znáte a víte, co od něj čekat," vysvětluje Šteindler obsazení hvězdy teenagerských komedií od Snowboarďáků po Rock podvraťáků.

Obsazení hlavní dívčí role bylo složitějjší: "Koktat celý film je dost náročné, zároveň ta postava musela mít ty modelkovské parametry a být trochu praštěná ," vysvětluje Šteindler, který nakonec našel herečku na Slovensku.

"Když začala Dorota na castingu koktat, došlo mi, že by to mohla být ona," říká o hvězdě filmů Krajinka či Děvčátko, která se objevila i v Perníkové věži.

O život je prvním filmem, který si Šteindler i sám produkoval. Neúspěchu se nebojí. "Teď jsem se tak rozdováděl, že ať už ten film dopadne v kinech jakkoliv, chci dělat další komedii," říká Šteindler.

"Jen doufám, že mezitím nepřijde duševní menopauza," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy