Stávka scenáristů: konec zatím v nedohlednu

Reuters, tur
30. 11. 2007 11:38
Autoři odmítli nové návrhy hollywoodských studií
Foto: Reuters

Los Angeles - Hollywoodská studia pohořela s novými kontrakty, která se ve čtvrtek snažila nabídnout stávkujícím scenáristům. Nové smlouvy pokládané za průlom v jednání a přezdívané Nové ekonomické partnerství zahrnovaly i platby za vysílání na internetu. To je spolu s honoráři za DVD klíčové problém, který zapříčinil dnes už téměř měsíční rebelii autorů.

Aliance filmových a televizních producentů nabízí navršení o 130 milionů jako další kompenzaci za internetová vysílání; to k celkové sumě 1,3 miliardy, kterou scenáristé ročně dostávají. 

Sdružení scenáristů však okamžitě reagovalo dlouhou zamítavou odpovědí a vytasilo se s protinávrhem. Nicméně vyjednávací pozice budou ještě přesněji definovat předtím,  než v úterý zasednou k dalším jednáním se studii.

Foto: Reuters

Návrh studií a jeho právní zajištění by podle scenáristů znamenal v reálu následující: za roční reprízování hodinového pořadu na internetu by autoři dostali fixní platbu nepřesahující 250 dolarů. Pro srovnání repríza na klasické televizní síti znamená honorář 20  tisíc.   

Pokud by došlo na podmínky scenáristů prezentované ve čtvrtek, musela by studia vydávat na autory přinejmenším 151 milionů po tři roky.

"Což je o něco větší než tříprocentní nárůst v příjmech autorů, zatímco návratnost, s jakou studia běžně počítají pro sebe, čítá deset procent," tvrdí se v prohlášení.

"Na povrchu by se mohlo zdát, že se obě strany handrkují jen o 20 milionů," popisuje situaci Jonathan Handel, právník s dlouholetou praxí v zábavním průmyslu. A dodává, že podle pokorného tónu studií by mohli rozhořčení autoři dosáhnout svého.

Stávka pokračuje. Zoufalým manželkám dochází dech

Studia dlouhodobě odmítají zvýšení honorářů, protože prý teprve zkoušejí, který z modelů byznysu na internetu uspěje.

Alicia Keys při koncertě na podporu stávkujícím
Alicia Keys při koncertě na podporu stávkujícím | Foto: Reuters

Poslední natolik významná stávka otřásla Hollywoodem v roce 1988, sdružení scenáristů čítající dnes 12 tisíc členů tehdy drželo své členy v nečinnosti po 22 týdnů a zábavní průmysl tak ztratil přinejmenším 500 milionů dolarů. Podle propočtů by dnes stejně dlouho trvající pauza stála dvakrát víc.   

Studia se sice kasala, jak jsou scénáři předzásobená, ale pomalu jim dochází dech. Jako první přišly na řadu noční talk show. Záhy se začaly vysílat reprízy, které rapidně snižují sledovanost; Jay Leno na NBC například ztratil 750 tisíc domácností.

Zastavily se už i práce na filmech. Je odloženo pokračování Šifry mistra Leonarda, na prázdniny neplánovaně nastoupil Johnny Depp jako krvavý holič Tod Sweeney.

 

Právě se děje

Další zprávy