Stávka ohrožuje Glóby. Clooney a Hanks se bojí

NY Times, BBC, Hej
3. 1. 2008 12:15
Noční talk show se rozběhly - ale bez autorů
F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech
F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech | Foto: Reuters

Los Angeles - Stávkující američtí scenáristé ani po Novém roce neustoupili ve svých požadavcích - jejich protest tak může ohrozit nejen výrobu pořadů, ale i nadcházející udílení Zlatých glóbů. A nejen proto, že ceremoniál nebude mít scénář.

V branži se spekuluje, že vyhlášení, které proběhne 13. ledna, se řada nominovaných, moderátorů a herců vůbec nezúčastní. Ze strachu ze solidarity. Sdružení herců potvrdilo, že vyzve své členy k bojkotu, když do té doby nedojde k dohodě.

Mluví se i o tom, že by se ceremoniál zrušil nebo přesunul na internet - aby nebyla narušena atraktivita pořadu, který je díky přítomnosti hvězd co do sledovanosti velmi úspěšným.

Televize NBC ale potvrdila, že přenos hodlá vysílat navzdory stávce, která v Hollywoodu probíhá od 5. listopadu. Scenáristé sdružení v organizaci WGA požadují od Americké aliance producentů vyšší zisky z prodeje DVD a filmů po internetu.

Foto: Reuters

Podle Jorgeho Camary, prezidenta HFPA, organizace sdružující zahraniční novináře akreditované v Hollywoodu, která udílení Zlatých globů zaštiťuje, není žádný důvod nadcházející událost rušit. Letos tak bude mít zajímavý kolorit.

Koordinátor stávky Jeff Hermanson řekl, že stávkující scenáristé se rozhodně shromáždí před hotelem Beverly Hilton, kde ceremoniál probíhá.

Právě konfrontace na červeném koberci může podle ohrozit přítomnost řady hvězd. Bojí se Tom Hanks, Keira Knightley i George Clooney; jejich přítomnost je podmíněna tím, že se nestřetnou se stávkujícími.

Tom Hanks to s Oscary umí
Tom Hanks to s Oscary umí | Foto: Aktuálně.cz

"Proč se to musí stát zrovna letos?" hořekuje Marvin Levy, mluvčí Stevena Spielberga, který by letos má převzít cenu za celoživotní přínos. Režisér teprve oznámí, zda se ceremoniálu zúčastní.

NBC by podle NY Times byla sama proti sobě, kdyby ceremoniál rušila:  její filmové studio Universal letos sesbíralo za své snímky dvacítku nominací - včetně nominace za nejlepší drama pro Pokání či pro film Soukromá válka pana Wilsona nominovaný na nejlepší komedii.

Nezanedbatelné by v případě zrušení vysílání přenosu byly i ztráty příjmu z reklam.

Podobné problémy jako se Zlatými glóby navíc lze v případě pokračující stávky očekávat i u udílení Oscarů. To by se mělo vysílat 24. února na ABC.

Důsledky stávky jako první pocítily televize. Nakonec resuscitovaly první oběti a slavné noční talk show Jaye Lena na NBC či Conana O´Briana na NBC od středy vysílají nové epizody - ale bez přispění svých scenáristů.

Jejich moderátoři se musí spolehnout na improvizační schopnosti, více hudebních výstupů a rozhovory odjinud. Konkurenční pořad Davida Lettermana se oproti tomu se svými scenáristy dohodl a přiznal jim právo na zisky z děl distribuovaných online.

 

Právě se děje

Další zprávy