Skrytá "pravda" o starodávné apokalypse? Netflix je kvůli dokumentu terčem kritiky

Šárka Gmiterková Blahoslav Baťa Šárka Gmiterková, Blahoslav Baťa
17. 12. 2022 7:00
"Starodávné apokalypsy se určitě odehrály, jen zřejmě ne tak, jak si tvůrce seriálu z produkce Netflixu představuje. I když se nás o tom mohutně snaží přesvědčit," tvrdí filmová kritička Šárka Gmiterková o novém dokumentu na streamovací platformě.
Podívejte se na videorecenzi k dokumentární sérii Starodávné apokalypsy. | Video: Šárka Gmiterková, Blahoslav Baťa

Autor Graham Hancock se v sérii nazvané Starodávné apokalypsy snaží přesvědčit diváky, že řada známých památek je mnohem staršího data, než věda dosud tvrdila. Všechny odkazují k vysoce rozvinuté, podle Hancocka opravdu globální civilizaci, která zmizela v důsledku série přírodních katastrof.

"I nad sebedivočejší teorií se stojí za to zamyslet a neshazovat ji hned ze stolu. Graham Hancock nám ale takovou vstřícnost notně komplikuje, protože se zároveň ostře vymezuje proti vědním oborům, které se starověkými kulturami zabývají - jeho výpady jsou namířené hlavně proti archeologii," tvrdí Gmiterková.

Podle ní se autor v každé epizodě tak trochu stylizuje do zneuznaného génia, kterému vědecké autority odmítají naslouchat, protože pokud by tak učinily, jejich poznatky by se ukázaly jako liché, a tím pádem by přišly o práci.

 

Právě se děje

Další zprávy