Příští díl Hvězdných válek natočí Taika Waititi, pracoval na seriálu Mandalorian

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 5. 2020 22:18
Příští část filmové sci-fi série Hvězdné války natočí Novozélanďan Taika Waititi, který stojí za loňskou válečnou komedií Králíček Jojo. V pondělí to oznámila společnost Walt Disney Company, pod kterou patří producentská firma Lucasfilm.
Taika Waititi letos získal Oscara za scénář podle předlohy k filmu Králíček Jojo.
Taika Waititi letos získal Oscara za scénář podle předlohy k filmu Králíček Jojo. | Foto: Reuters

Waititi se bude podílet i na scénáři k novým Star Wars. Napíše ho ve spolupráci s Krysty Wilsonovou-Cairnsovou, která je spoluautorkou válečného dramatu 1917 a stejně jako Waititi byla letos nominována na Oscara.

Čtyřiačtyřicetiletý Taika Waititi sošku za scénář podle předlohy k filmu Králíček Jojo, který natáčel také v České republice, skutečně získal. Nyní pracuje na marvelovském akčním filmu Thor: Love and Thunder, jenž má mít premiéru v roce 2022.

Pondělní oznámení naznačuje další plány společnosti Lucasfilm s Hvězdnými válkami. V prosinci společnost uzavřela ságu Skywalkerů uvedením snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera, který však měl nejhorší recenze ze všech dosavadních dílů série.

Taika Waititi už natočil závěrečný díl seriálu ze světa Star Wars nazvaného The Mandalorian, který je k vidění na streamovací platformě Disney+ a ve kterém filmař i namluvil postavu droida IG-11.

Podle časopisu Variety.com není jasné, zda Waititiho chystaný celovečerní film je jedním ze tří, které Disney chystá pod hlavičkou Hvězdných válek na léta 2022, 2024 a 2026, nebo zda se bude jednat o zvláštní projekt.

Lucasfilm zároveň oznámil nový seriál ze světa Star Wars, který pro platformu Disney+ vyvíjí americká dramatička a scenáristka Leslye Headlandová, podepsaná pod filmy Holky na tahu nebo Milenci těch druhých.

Tento seriál doplní stávající nabídku sestávající ze série The Mandalorian, jejíž druhá řada je nyní v postprodukci, a dalších dvou příběhů. Jeden má vyprávět o pilotovi Cassianu Andorovi, kterého ve čtyři roky starém snímku Rogue One: Star Wars Story ztvárnil Diego Luna. Další novinka se bude točit okolo dobrodružství rytíře Jedi Obi-Wana Kenobiho, odehrávat se má mezi třetí a čtvrtou epizodou ságy.

Disney kromě toho chystal i trilogii filmů ze světa Star Wars od tvůrců Hry o trůny. David Benioff a D. B. Weiss ale od projektu vloni v říjnu odstoupili. Podle serveru Indiewire.com nyní Disney místo nich jedná s režiséry JD Dillarem a Rianem Johnsonem.

Hvězdné války dosud v kinech celosvětově utržily přes 10 miliard dolarů, v Česku devátou epizodu Star Wars: Vzestup Skywalkera vidělo přes 400 tisíc lidí, tržby činily lehce pod 70 milionů korun.

Star Wars: Vzestup Skywalkera je závěrečný díl původní ságy Hvězdných válek. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy