V Číně měl premiéru první díl Star Wars, 40 let po uvedení

pej
17. 6. 2015 11:33
Sci-fi sága Star Wars byla čínským fanouškům poprvé představena během letošního mezinárodního filmového festivalu v Šanghaji. Mezi diváky o ní byl enormní zájem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto

Šanghaj - Téměř čtyřicet let si čínští diváci museli počkat na oficiální premiéru legendární čtvrté epizody Star Wars. Projekce vesmírné ságy George Lucase proběhla až v rámci letošního Šanghajského mezinárodního filmového festivalu, uvedla zpravodajská agentura AFP.

O projekci byl mezi Číňany velký zájem, tvrdí organizátoři. Lístky byly rychle vyprodány a diváci si neváhali obléct tradiční filmové kostýmy. Navzdory zákazu vlády znají Číňané filmovou sérii díky pirátským kopiím, cena balíčku se dala na černém trhu sehnat za zhruba 12 dolarů. "Na velkém plátně to vypadá přeci jen lépe," nechala se slyšet jedna z divaček, která si kvůli promítání vzala dokonce den volna.

Zástupci amerického studia Walt Disney teď doufají, že oficiální projekce připraví Čínu na nový díl, který bude mít premiéru letos v prosinci.

Zájem Číňanů o příběhy Luka Skywalkera, Hana Sola a princezny Leiy potvrzuje i živelná diskuse na tamním kulturním serveru Douban. První díl série z roku 1977 získal poměrně vysoké ohodnocení (osm bodů z deseti), zároveň vygeneroval i rekordní počet komentářů.

"V době, kdy v Číně končila kulturní revoluce a lid se teprve probouzel z temna, ve Spojených státech už filmaři ovládali celou řadu speciálních filmových efektů," napsal jeden z fanoušků.

Objevily se i komentáře kritické: "Scenáristické propracování postav je slabé, herečka v hlavní roli není krásná. Akční scény jsou na úrovni základní školy, nicméně vizuální efekty jsou úžasné."

Nový díl Star Wars s podtitulem Síla se probouzí bude mít českou premiéru 17. prosince, režie se ujal J. J. Abrams a v hlavních rolích se představí Harrison Ford, Carrie Fisher a Mark Hamil.

Podívejte se na druhou ukázku z nových Hvězdných válek
 

Právě se děje

Další zprávy