Návrat císaře i Landa. Disney vydal první trailer z devátých Hvězdných válek

Reuters Kultura Reuters, Kultura
12. 4. 2019 20:02
Devátý díl sci-fi ságy Hvězdné války se bude jmenovat The Rise of Skywalker a mladá hrdinka Rey i povstalecký Odboj v něm znovu budou čelit zlému císaři Palpatinovi. V pátek to oznámila společnost Walt Disney Company.
Film Star Wars: The Rise of Skywalker česká kina uvedou 19. prosince. | Video: Lucasfilm Ltd.

Na setkání fanoušků Star Wars v americkém Chicagu uvedla první teaser trailer z filmu, který završí ságu započatou roku 1977 a jejž česká kina uvedou 19. prosince.

Roli Rey si v deváté epizodě zopakuje Daisy Ridleyová.
Roli Rey si v deváté epizodě zopakuje Daisy Ridleyová. | Foto: Lucasfilm Ltd.

Na konci traileru zazněl ničemný smích a na pódium přišel herec Ian McDiarmid, který císaře Palpatina ztvárnil v předešlých filmech. V hale sklidil hlasitý potlesk od zhruba 10 tisíc fanoušků, z nichž mnozí mávali barevnými světelnými meči.

Režisér J. J. Abrams, který se akce zúčastnil po boku mnoha herců, řekl, že devátá epizoda Star Wars se odehrává až "nějaký čas" po předešlém osmém dílu nazvaném Poslední z Jediů.

Součástí nového traileru je scéna, ve které princezna Leia - v podání dnes již nežijící Carrie Fisherové - objímá hrdinku Rey hranou Daisy Ridleyovou. Fisherová zemřela roku 2016, ale podle režiséra Abramse se "jakýmsi zvláštním zázrakem" podařilo poskládat dohromady její dříve natočené záběry tak, aby mohl příběh Leiy v deváté epizodě pokračovat.

"V těch scénách působí tak živá," řekl Abrams. "Princezna Leia v tomto filmu žije způsobem, kterému se mi nechce věřit," dodal režisér.

Záhadou zůstává, za jakých okolností se do příběhu vrátí císař Palpatine. Chronologicky vzato byl naposledy k vidění roku 1983 v šesté epizodě Hvězdných válek nazvané Návrat Jediho. V nyní vydaném traileru z deváté epizody je nicméně slyšet hlas Luka Skywalkera, hraného Markem Hamillem, jak říká, že "nikdo není úplně ztracený".

Kyla Rena opět ztvární Adam Driver.
Kyla Rena opět ztvární Adam Driver. | Foto: Lucasfilm Ltd.

Luke také hrdince Rey říká, že "už jsme ti předali všechno své vědění" a že zlu se teď musí postavit ona.

Daisy Ridleyová, představitelka Rey, odhalení traileru v Chicagu přihlížela spolu s Johnem Boyegou hrajícím povstaleckého pilota Finna. Od fanoušků sklidili potlesk stejně jako Oscar Isaac, představitel pilota Poea Damerona.

Největších ovací se dočkali Kelly Marie Tranová, představitelka pracovnice údržby Rose Ticové z osmé epizody a první žena jiné než bílé barvy pleti, která ve Star Wars dostala výraznější roli, a také dvaaosmdesátiletý Billy Dee Williams. Ten si v deváté epizodě zopakuje roli Landa Calrissiana.

Naposledy ho ve Star Wars ztvárnil roku 1983 v šesté epizodě Návrat Jediho. "Lando ze mě nikdy nezmizel," řekl teď Williams.

"Billy přišel na natáčení a všichni ztichli. Všichni ho pozorovali. Bylo sladké sledovat reakce lidí, kteří na filmu pracovali. Bylo to hodně emocionální," doplnil režisér J. J. Abrams.

John Boyega (vlevo) jako Finn a Oscar Isaac jako pilot Poe Dameron.
John Boyega (vlevo) jako Finn a Oscar Isaac jako pilot Poe Dameron. | Foto: Lucasfilm Ltd.

Walt Disney Company dále představila novou postavu jménem Janna, kterou hraje sedmadvacetiletá Angličanka Naomi Ackieová. Nekomentovala dohady o tom, zda její postava je, nebo není dcerou Landa Calrissiana.

Na pódiu se objevil také nový droid jménem D-O, což se anglicky vyslovuje Dio.

O zápletce nadcházejícího filmu Rise of Skywalker režisér J. J. Abrams nic bližšího neprozradil ani po naléhání moderátora Stephena Colberta.

"Vypráví o nové generaci. Co zdědila, o světlé a temné straně, o tom, jestli už je připravená," naznačil jen režisér. "Tento film pojednává o dobrodružství, na něž se hrdinové společně vypravují. Ten příběh a dynamika vztahů mezi postavami jsou jednou z předností snímků," dodal Abrams neurčitě.

BB-8 a nový droid D-O.
BB-8 a nový droid D-O. | Foto: Lucasfilm Ltd.

Režiséra na setkání s fanoušky doprovodila producentka Kathleen Kennedyová, která ságu Hvězdné války přebrala po jejím duchovním otci Georgi Lucasovi.

Deník New York Times připomíná, už je to potřetí, co autoři Star Wars fanouškům slibují vyvrcholení série. George Lucas ji zahájil Epizodou IV z roku 1977, následovaly Epizoda V a VI, která roku 1983 vypadala jako poslední díl.

Roku 1997 se však Lucas do světa Hvězdnách válek vrátil a natočil ještě tři epizody chronologicky předcházející těm původním. Zaměřil se především na to, jak se z nadějného rytíře Jedi Anakina Skywalkera stal antagonista Darth Vader. Druhá trilogie skončila roku 2005 filmem Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů.

Poté však Lucasovu firmu Lucasfilm odkoupil Disney a započal nynější, v pořadí třetí trilogii Star Wars, se kterou už George Lucas nemá nic společného.

Začala roku 2015 Epizodou VII - Síla se probouzí, v níž se vrátili Han Solo v podání Harrisona Forda a princezna Leia hraná Carrie Fisherovou, a zatím naposledy následovala Epizoda VIII - Poslední z Jediů. V ní prominentní roli opět hrál rytíř Jedi Luke Skywalker v podání Marka Hamilla.

Leia Organa hraná Carrie Fisherovou (vpravo) objímá Rey v podání Daisy Ridleyové.
Leia Organa hraná Carrie Fisherovou (vpravo) objímá Rey v podání Daisy Ridleyové. | Foto: Lucasfilm Ltd.

Epizoda VII celosvětově utržila přes 2 miliardy dolarů, Epizoda VIII pak 1,3 miliardy dolarů.

Oba filmy - stejně jako nyní dokončovaná devátá epizoda - byly natočeny ve studiích Pinewood nedaleko od Londýna. Pouštní scény pro devátý díl vznikly v Jordánsku, upřesňuje britský deník Guardian.

Kromě toho Disney do kin v letech 2016 a 2018 uvedl také samostatné tituly Rogue One: Star Wars Story a Solo: Star Wars Story.

Zatímco devátou epizodou Hvězdných válek zřejmě definitivně skončí sága Skywalkerů, Disney svět Star Wars hned tak neopustí. Momentálně chystá několik samostatných projektů včetně hraného seriálu, který se bude jmenovat The Mandalorian a natočí jej Jon Favreau, autor nedávné Knihy džunglí či chystaného Lvího krále.

The Mandalorian bude mít premiéru 12. listopadu na nové streamovací službě Disney+, kterou chce společnost Walt Disney Company konkurovat videotékám jako Netflix.

Seriál The Mandalorian bude mít premiéru na nové streamovací službě Disney+.
Seriál The Mandalorian bude mít premiéru na nové streamovací službě Disney+. | Foto: Disney+

Disney+ má uživatele vyjít levněji než Netflix, také ale nabídne užší obsah a bude se zaměřovat a rodinné filmy a zábavné pořady. Předplatné Disney+ má měsíčně vyjít v přepočtu na 159 korun, zatímco Netflix si měsíčně účtuje 295 korun.

Další zatím nepojmenovaný televizní seriál ze světa Hvězdných válek má rozvinout příběh z Rogue One: Star Wars Story. Povstaleckého špiona Cassiana Andora v něm znovu ztvární herec Diego Luna, kterého opět doprovodí droid K-2SO hraný Alanem Tudykem. "Bude to vzrušující špionážní seriál zasazený do světa Star Wars," doplnila producentka Kathleen Kennedyová.

 

Právě se děje

Další zprávy