Star Trek slaví za zvuku Klingon bandu

ČTK, BBC, gra
10. 9. 2006 0:00
Seattle - Zlatá éra Star Treku je sice pryč, ale věrní fanoušci jím žijí i teď. Právě slavně slaví jeho čtyřicátiny v Seattlu.

Tolik uplynulo tento týden od uvedení vůbec prvního příběhu o dobrodružstvích posádky vesmírné lodi Enterprise. Za tu dobu se na obrazovkách objevilo přes sedm set dílů pěti hraných seriálů a jedné animované řady. Nechybí deset celovečerních filmů - a jedenáctý se právě chystá, do kin by měl přijít v roce 2008. 

Výsledkem je jeden z prvních popkulturních fenoménů, který zdaleka překročil hranice obrazovky i plátna. Start seriálu přitom nebyl nijak výjimečný. Autor Star Treku, bývalý policista a pilot Gene Roddenberry, už coby poměrně zkušený scenárista obcházel skoro dva roky televizní studia, než nakonec uspěl u stanice NBC.

Dnešní divák se může na výpravu i zápletky "prvního" seriálu dívat s úsměvem: kostýmy připomínají pyžama a kulisy jsou z papundeklu. Ale ve své době byl Star Trek něčím zcela novým.
   

Star Trek - Enterprise
Star Trek - Enterprise | Foto: Aktuálně.cz

Posádku lodi Enterprise, jež se v roce 2264 vydává na pětiletou cestu do hlubin vesmíru, totiž kromě mužů tvořily ženy, nechyběli Afroameričané a příslušníci mimozemských civilizací - jako posléze populární pan Spock, Vulkánec se špičatýma ušima. Seriálu se dostalo spousty prvenství: byl mimo jiné první, který připustil líbání mezi postavami různých ras.

Tři herci první řady - Walter Koenig, Nichelle Nicholsová a George Takei - dorazili i do Seattlu. Seriál, později nazvaný The Original Series, se vysílal tři roky a měl 80 dílů. Nicméně zájem byl zpočátku slabý a zdálo se, že nepřežije druhou sezonu.

Jenže pak si fanoušci zvaní trekkies vynutili pokračování a další rok vysílání. Následně se už obliba Star Treku jen zvyšovala a počet příznivců rostl na miliony. "Star Trek je plný citových dramat, někdy řeší i filozofické otázky a fantazie tu nemá hranic. Dobře známý je jeho protirasistický apel," psali kritici.

Star Trek - Voyager
Star Trek - Voyager | Foto: Aktuálně.cz

Poklonu teď u příležitosti výročí složil jeho autorovi i "vesmíru, který vytvořil" slavný sci-fi spisovatel Arthur C. Clarke."Zápletky se měnily a vyvíjely, ale jeho hlavní hodnoty zůstávají - a jsou pořád tolik potřebné v našem rozděleném a rozpolceném světě," napsal v dopise zaslaném do Seattlu.

Deset let po konci seriálu se objevil první celovečerní film, rok po čtvrtém filmu Cesta domů (1986) přišla druhá řada seriálu Star Trek: Nová generace. Podle fanoušků to byl nejlepší seriál ze všech; na obrazovkách vydržel sedm let.

Jen o rok méně (1993-1999) se vysílal Hluboký vesmír Devět. Stejně dlouho udržel zájem při životě řadu Voyager, ve které lodi vracející se z hlubin vesmíru velela žena.
   

O Star Trek nebyli připraveni ani čeští diváci, od poloviny 90. let vysílaly české televize Novou generaci, Voyager, Hluboký vesmír Devět i původní sérii z let 1966-1969. Mnoha repríz se dočkaly i filmy.

Zatím poslední série, nazvaná Enterprise, která se časově odehrávala sto let před první řadou, skončila ve Spojených státech loni v květnu; v ostré konkurenci se jí podařilo přežít čtyři sezony.

Ani usilovná snaha trekkies o udržení seriálu nebo sbírka tří milionů dolarů nevedly k prodloužení série - a nezdá se, že by se v dohledné době v televizi objevil nový Star Trek.

Foto z úspěšného seriálu Star Trek - Deep Space 9.
Foto z úspěšného seriálu Star Trek - Deep Space 9. | Foto: Aktuálně.cz

V Londýně nedávno ke čtyřicetiletému výročí odstartovala výstava rekvizit a dekorací. Kolekce tisícovky exponátů pak bude počátkem října dražena v New Yorku. K mání bude třeba několikametrový kus kapitánského můstku i takové skvosty jako velitelská křesla kapitána Jeana-Luca Picarda a jeho předchůdce kapitána Jamese Kirka.

O kupce jistě nebude nouze: fanoušci Star Treku patří mezi scifisty k nejvěrnějším, nejzavilejším i nejnimravějším. Na internetu existuje nepřeberné množství stránek a příznivci zacházejí do nejmenších detailů. Na jedné je rozebrána i klingonština, jazyk asi nejpopulárnější z mimozemských ras, jež se v seriálu objevily. Ostatně Klingon Band také o víkendu vyhrává na seattleské rozhledně Space Needle.

TV série Star Trek: James T. Kirk a Mr. Spock
TV série Star Trek: James T. Kirk a Mr. Spock | Foto: Aktuálně.cz

Stejně jako jindy tam fanoušci dorazili v dokonalých kostýmech, vždyť i jednotlivé série mají svoje fan kluby. "Navzdory tomu, že Star Trek v současné době nevysílá žádná česká televize, žádné nové díly se nenatáčejí a nezdá se, že by tomu bylo v dohledné době jinak, není fenomén Star Treku mrtev ani v zahraničí, ani u nás," tvrdí také zdejší fanoušek, který si říká Cybert.

A nehledě ani na to, že kapitán Kirk, který statečně brázdil vesmírné hlubiny, prý není nadšený z vyhlídky na výlet do skutečného kosmu. Kanadský herec William Shatner se zdráhá přijmout nabídku dobrodruha Richarda Bransona na "vyhlídkový" vesmírný let, i když by ho nic nestál. "Zajímají mě kroky člověka do neznáma, ale zvracení ve vesmíru není rozhodně moje představa o trávení volného času," nechal se slyšet celuloidový hrdina.

  • České fanouškovské stránky najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy