Stallone je obviněn, že ukradl scénář k Postradatelným

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 10. 2011 11:15
Akční řežba s hvězdnou sestavou už míří ke dvojce
Foto: http://sylvesterstallone.com/

New York - Americký herec Sylvester Stallone byl obviněn z kopírování scénáře k filmu Expendables: Postradatelní, u něhož se postavil za kameru jako režisér. Zažaloval ho spisovatel Marcus Webb, jenž tvrdí, že některé části děje filmu, který vstoupil do kin loni, jsou nápadně podobné nebo dokonce totožné s jeho povídkou The Cordoba Caper (Loupež v Córdobě).

Spor kolem filmu o žoldácích najatých na zabití diktátora v čele vojenského režimu v latinskoamerické zemi se už dostal před newyorský federální soud. Webb tvrdí, že mu vznikla nespecifikovaná újma za porušení autorských práv a že chce zamezit dalšímu porušování v případných dalších pokračováních. Spoluautory scénáře jsou Stallone a David Callaham, koproducenty společnosti Millennium Films a Nu Image Films.

Foto: Aktuálně.cz

Webb si nechal zaregistrovat scénář The Cordoba Caper a povídku pod stejným titulem v červnu 2006. Mezi lety 2006 a 2009 se scénář dostal do rukou mnoha tvůrců. "Nemůže být sporu o tom, že Stallone anebo Callaham měli přístup k prvkům scénáře podléhajícím ochraně a zkopírovali je," uvádí se v žalobě.

Stallone si tímto projektem chtěl splnit dlouhodobý sen: ukázat se divákům ještě jednou ve formě, navíc obklopený množstvím dalších kolegů - a poskytnout divákům jakýsi ultimátní akční zážitek "pro pamětníky" s odkazy na filmy z 80. let.

Příběh o týmu žoldáků, kteří mají svrhnout latinskoamerického diktátora, byl mnohokrát přepisován na základě toho, jaký herec podepsal smlouvu. A ve snímku se skutečně sešla exkluzivní sestava bývalých akčních hvězd; nechyběl ani Bruce Willis a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Oba se vracejí i ve dvojce, kterou Stallone začal natáčet už v létě v Bulharsku. Tentokrát by jejich role měly být malinko větší než v prvním díle, kde se objevili jen v jedné scéně. Vzhledem k opětovné utajenosti natáčení se toho o ději ani případných inspiracích příliš neví. 

Na filmových serverech koluje jen tato anonce: Expendables jsou zpět a tentokrát je to osobní! Poté, co byl Tool (Mickey Rourke), srdce a duše Expendables, brutálně zavražděn na misi, jeho parťáci přísahají pomstu. Ale nejsou jediní, kteří prahnou po krvi. Toolova nádherná a divoká dcera Fiona se vydává na její vlastní krvavou cestu za pomstou, která se zkomplikuje ve chvíli, kdy je zajata nemilosrdným diktátorem, který se chystá zničit hnutí odporu. Nyní musí Barney a Expendables riskovat vše pro záchranu Fiony a humanity.

Foto: Aktuálně.cz

V Expendables 2 se znovu objeví se zmíněnou dvojicí neuvěřitelné komando akčních hvězd. Kromě Stallona, Jasona Stathama, Dolpha Lundgrena, Terryho Crewse a Randyho Coutura od minula přibyl Jean-Claude Van Damme (jeho postava se jmenuje Jean Vilain, což dává tušit, že půjde buď o záporáka, nebo postavu skládající poctu historické osobnosti).

Mickey Rourke se tedy podle všeho nevrátí, spekuluje se o tom, zda se znovu objeví  Jet Li. Padala i jména Vin Diesel, Nicolas Cage a John Travolta. Potvrzena je naopak účast Chucka Norrise.

Mezi mladými tvářemi se objeví Scott Adkins (mlátička ze série Neporazitelný) a Liam Hemsworth (mladší bratr představitele superhrdiny Thora).

Čtěte také:
Stallonovy staré páky pobily Robertsovou i mladé nerdy
Stallone a spol. plní, co slíbili: křísí nevzkřísitelné
Recenze: Stalloneho svalovci hrají špatného Shakespeara

 

Právě se děje

Další zprávy