Stahování filmů bude atraktivnější

BBC, gmc
8. 4. 2006 13:00
Londýn - Servery v USA a v Británii začínají nabízet nejnovější hollywoodské filmy k "permanentnímu stažení".

Ačkoli prodej DVD nosičů vytrvale klesá, studio Universal zaznamenalo rekord: DVD verze filmu Petera Jacksona King Kong se za první týden prodalo na 6,5 milionu kusů, což reprezentuje zisk kolem 100 milionů dolarů.

Tříoscarový Jacksonův snímek už tak společnosti Universal od premiéry vydělal přes půl miliardy dolarů. Jakkoliv však mohou být ve studiu spokojeni s prodejem DVD, bude tenhle triky nabitý remake klasiky z 30. let jedním z prvních filmů, který bude v Británii a Spojených státech k dispozici k plnému stažení na internetu.

Foto: Aktuálně.cz

Hollywoodské snímky bylo na internetu legálně za poplatek možno stáhnout už dříve, ale šlo o jakousi formu virtuální půjčovny -  přehrávání staženého filmu bylo časově omezeno. Zákazníky serverů, které stahování nabízely, také odrazoval fakt, že si filmy mohli stahovat až poměrně dlouhou dobu od jejich vydání na DVD nosiči.

Americké servery Movielink a CinemaNow ale nyní situaci mění. "Velké" tituly začínají nabízet k plnému downloadu v den, kdy vyjdou na DVD nosičích. Bude možné si vytvořit i kopii pro přenosný počítač, filmy ovšem nebude z pochopitelných důvodů možné vypalovat ani přehrávat na klasických DVD přehrávačích. Ceny za stahování budou v USA i v Británii podobné cenám DVD; u starších filmů pak o něco nižší.

Velké společnosti Warner Brothers, Universal Pictures nebo Twentieth Century Fox už podepsaly kontrakty s americkými provozovateli služby, kteří očekávají, že ostatní studia se k novému způsobu distribuce připojí.

Zatímco americké servery nabídnou zájemcům ke stažení kupříkladu Zkrocenou horu, britská pobočka společnosti AOL svoji službu otevře právě King Kongem. Jacksonův snímek, který Britové minulý měsíc vyhlásili filmem roku v prestižní anketě časopisu Empire, bude k mání za necelých dvacet liber.

 

Právě se děje

Další zprávy