Srdcem toho filmu je Michael Caine. Jákl vydal první trailer z Jana Žižky

Kultura Kultura
5. 5. 2022 18:47
Režisér Petr Jákl ve čtvrtek večer zveřejnil první teaser trailer z velkorozpočtového akčního dramatu o českém vojevůdci Janu Žižkovi. Film, v němž účinkují slavný hollywoodský herec Michael Caine nebo Ben Foster známý ze série X-Men, uvedou kina 8. září.
Film Jan Žižka uvedou kina 8. září. | Video: Bioscop

"Když jsem začal pracovat s Michaelem Cainem, přemýšlel jsem, jak budu režírovat držitele dvou Oscarů a jak mě bude brát. Překvapilo mě, jak byl úžasný," tvrdí Jákl.

"Naslouchal mi a po každé klapce se mě zeptal, jestli to nemá zkusit ještě jinak. Pro mě je srdcem toho filmu," popisuje režisér spolupráci s devětaosmdesátiletým Angličanem, jenž byl vloni hostem karlovarského festivalu. V Janu Žižkovi hraje Caine lorda Boreše, fiktivního poradce krále Václava IV.

Husitského vojevůdce ztvárnil Ben Foster. "Je jiný než všichni ostatní, je to minimalistický herec. Čím méně toho dělá, tím víc je to zajímavější," poznamenává Jákl. Na plátně se dále objeví osmapadesátiletý Til Schweiger, známý jako Hugo Stiglitz z filmu Hanební pancharti, nebo v Anglii narozená jedenatřicetiletá Australanka Sophie Loweová. Dále v Janu Žižkovi účinkují Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jitka Čvančarová nebo David Matásek.

Petr Jákl film produkoval s hollywoodským kolegou Cassianem Elwessem, proto bude uveden souběžně v Česku i USA. Prodlevu mezi dokončením snímku, jehož poslední klapka padla v roce 2018, a premiérou způsobila pandemie. S téměř půlmiliardovým rozpočtem se bude jednat o dosud nejdražší český film.

"Je to příběh o zrodu vojevůdce a myslím, že lidé budou překvapeni z toho, jak je příběh koncipovaný. Všechno se odehrává v roce 1402, tedy v době Žižkova mládí, ještě před husitskými válkami. Je v něm všechno, co je potřeba o té době vědět, aby ji člověk pochopil. Také dostatek bojů, ale především velmi silný příběh," slibuje režisér.

Štáb pracoval ve středních a jižních Čechách, na pražském Karlově mostě, Křivoklátu, Točníku či na Zvíkově.

Lidé se musí přestat bát říkat, že jsme Češi a jsme na to hrdí. Já bych nedokázal žít jinde, tvrdí herec, producent a režisér Petr Jákl. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy