Spory o novou Saxanu pořád nekončí

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 6. 2007 9:00
Bude z pokračování úspěšné komedie druhý Anglický král?

Praha - Pokračování oblíbené Saxany mění producenty i termíny.  Podle nejnovějších informací režisér Václav Vorlíček začne natáčet film Saxana - veletrh strašidel v září. Jenže protistrana původního sporu se znovu ozvala a znovu není jasné, kdo film natočí.

Když na začátku roku Vorlíček ohlásil, že hodlá Saxanu natočit v produkci Barrandov Studia a animátorské firmy Design Bros, ozval se producent Jan Nejedlý s tím, že autorská práva na projekt má on a Česká produkce. Barrandov oponoval, že Vorlíček pro ně napsal jiný scénář.

Teď Barrandov ohlásil, že spory o autorská práva s Nejedlým, který má za sebou třeba Snowboarďáky,  jsou u konce. "Pokud by pan Nejedlý vyprávěl cokoliv jiného, není to pravda," prohlašuje producentka Helena Uldrichová z Barrandova.

Přesto se Barrandov Studio z projektu stahuje. Původně vystupovalo v roli hlavního producenta, tuto roli ale přenechalo animátorskému studiu Design Bros, které se zaměřovalo na 3D animaci.

Tisková zpráva hovoří o odlišných představách a přátelském rozchodu. "Každopádně Saxana pro nás zůstává citovou záležitostí a přejeme jejím tvůrcům hodně úspěchu a štěstí," vzkazuje Uldrichová s tím, že zapůjčí technické vybavení či laboratoře.

Ale Jan Nejedlý na to samozřejmě hned reaguje. Aktuálně.cz řekl, že s Design Bros jedná on a vše je na nejlepší cestě ke spolupráci.  To odmítá Vlastimil Mistrík z DesignBros komentovat a říká, že lepší je o celé kauze nepsat.

Drží se oficiální verze a jen prohlašuje, že Barrandov odstoupil mimo jiné proto, že se nepodařilo včas najít představitelku malé čarodějnice. "Nepodařilo se včas najít Saxanku, což si vyžádalo posun natáčení a Barrandovu se to začalo krýt s jinými projekty," vysvětluje Mistrík.

Dívka na koštěti: Saxana
Dívka na koštěti: Saxana | Foto: Aktuálně.cz

Režisér Vorlíček ji hledá už několik měsíců a pokračuje v castinzích na roli malé dívky. Jinak obsazení zůstává při starém. Ve filmu budou hrát původní Saxana Petra Černocká, Jan Hrušínský, Petr Nárožný či Josef Lábus.

Pokud platí verze Design Bros, pak se Saxana bude natáčet s rozpočtem 60 milionů korun, nadprůměrné výdaje si vyžádá mimo jiné záměr tvůrců kombinovat hrané scény a skutečné herce s 3D prostředím a animovanými postavami.

Původně se mělo začít už na jaře, tvůrci posun vysvětlují přípravnými pracemi. "Na české poměry rekordní množství animací a 3D triků si vyžádá další měsíce práce počítačových expertů," vysvětlují.

"Odložení začátku natáčení není v případě tak průlomového filmu nic překvapivého," prohlašuje Mistrík a naznačuje tím ambice tvůrců. Do kin se má nová Saxana dostat na přelomu let 2008 a 2009. Spory ale můžou všechno zpozdit. Anglickému králi to trvalo přes deset let.

Naposledy se v roli koproducenta Barrandov Studio podílelo na Menzelově adaptaci Anglického krále, na dětském filmu Maharal - záhada talismanu nebo komedii Bestiář. Vladimír Michálek právě dotočil film O rodičích a dětech - i v něm má Barrandov Studio účast. V současné době si projekty pečlivě vybírá.

 

Právě se děje

Další zprávy