Spielbergův hlas patří prezidentu Lincolnovi

Martin Svoboda
17. 10. 2012 14:02
V roli prezidenta exceluje Daniel Day-Lewis
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Steven Spielberg, jako ostatně většina amerických umělců, bude nejspíš v nadcházejících prezidentských volbách volit starého dobrého Obamu, ostatně se vždy hlásil k demokratům. Přesto strávil posledních pár let přemýšlením o jednom z největších vůdců konkurenční republikánské strany. A výsledkem jeho usilovných úvah bude biografický snímek Lincoln, který se pomalu blíží i do našich kin.

Kdo, když ne Steven?

Jedno je skoro jisté. Kdyby se Spielberg nerozhodl biografii až příliš populárního Abrahama Lincolna realizovat, zřejmě by na ni padl prach. Příběh šestnáctého prezidenta Spojených států amerických je v Americe velmi dobře známý, několikrát zfilmovaný a vůbec zaznamenaný snad na každém médiu.

Foto: Aktuálně.cz

Připočtěme si k tomu všechny tematické školní besídky a velkou podobiznu na Mount Rushmore, aby se zdálo pravděpodobné, že už mají Američané tohohle pána s charakteristickými vousy a kloboukem tak akorát dost. Pokud něco, tak ho nechají zabíjet upíry, protože to za těch sto padesát let od nešťastné návštěvy Fordova divadla přece jen ještě nezkoušel.

Zkrátka by si nikdo netipl, že se na jistě nákladnou biografii přijde podívat dost lidí, když ji stejně každý zná. Jenže Spielbergovi už je pěkných pár let jedno, jestli jeho filmy vydělávají. Prostředků má dost a režie už dávno není jeho prioritním finančním zdrojem. Přestože například loni režíroval ze své podstaty neatraktivní a ne jednoznačně úspěšné snímky Tintin a Válečný kůň, prestižní Forbes ho stále řadí mezi nejlépe vydělávající a nejvíce mocné celebrity.

Ano, Spielberg si může dovolit natočit snímek s rozpočtem blockbusteru, aniž by ale potřeboval peníze zpět. Podobnou volnost má už jen James Cameron, který ji ale nepotřebuje, protože jeho filmy vydělávají, popřípadě George Lucas, jenž ji také nepotřebuje, protože s filmařinou seknul a „šel točit do garáže". Jinými slovy: kdo, když ne Steven?

Foto: Aktuálně.cz

 

Neeson se na Lincolna necítí

Biografie založená na knize Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln od spisovatelky Doris Kearns Goodwinové se bude soustředit na poslední etapu života Abrahama Lincolna. Tedy na tu nejznámější, ale také nejvděčnější. Bude v ní zuřit občanská válka a sám Abraham při prosazování zrušení otroctví jistě také nezůstane v klidu. Se scenáristou a ceněným dramatikem Tonym Kushnerem, upravujícím hru knihu pro filmové potřeby, má Spielberg zkušenosti už od snímku Mnichov, za nějž si Kushner odnesl oscarovou nominaci.

Foto: Aktuálně.cz

Na hlavní roli se původně velmi svědomitě připravoval Liam Neeson, dodnes jistě Spielbergovi vděčný za roli Oscara Schindlera, jíž dosáhl hereckého vrcholu. Nakonec, kvůli dlouhé pre-produkci, odstoupil s tím, že už se na úlohu v době smrti šestapadesátiletého Lincolna necítí věkově vhodně. Přitom mu je jen o čtyři roky víc, takže těžko říct, jestli šlo o skutečný důvod. Zažili jsme přece daleko větší věkové extrémy.

Brzy po Neesonově odchodu jeho místo zaplnil neméně nadějný Daniel Day-Lewis (Ve jménu otce, Gangy New Yorku, Až na krev).

Sally Field (Forrest Gump, The Amazing Spider-Man) se ujala role první dámy Mary Todd Lincolnové a těšit se můžeme i na stále populárnějšího Josepha Gordon-Levitta (Počátek, 50/50, aktuálně Looper) coby prezidentova syna a Tommy Lee Jonese (Tahle země není pro starý, Muži v černém) jako jeho stranického rivala.

Tmavomodrý Válečný kůň

Z traileru lze se vší pravděpodobností odhadnout, že nás čeká další Spielbergův „velmi čistý" film, který se bude klasické vzorce typické pro biografie a historické opusy snažit naplnit tak detailně, až bude mnoha lidem nepříjemný. Podobně jako v případě Válečného koně, jehož tmavě modrou verzi zatím Lincoln evokuje spíš než cokoliv jiného. Klasická hudba, klasické citace, klasické vzezření. Kdyby monitor zprostředkovával pachy, vsadím se, že by i vůně tohoto snímku byla veskrze klasická.

Sally Field jako Mary Todd Lincoln
Sally Field jako Mary Todd Lincoln | Foto: Aktuálně.cz

Spielberg si vytyčil za cíl utratit na jeho poměry skromných padesát milionů dolarů, což mu s trochou nadsázky ani nestojí za to, aby předstíral, že látka je atraktivní v obvyklém slova smyslu. Není. Ale možná, z jistého úhlu pohledu, tkví právě v tom její síla. Nebo přinejmenším zajímavost. Jak stojí výše, Spielberg je jedním z mála filmařů, který může točit neatraktivní filmy, podle vlastního uvážení následoval či bořil trendy a nikoho se neptal, jestli mu do kina dorazí dost teenagerů.

Možná tedy stojí za to slavnému režisérovi stále věnovat pozornost. Už jen proto, že Lincoln bude téměř bez pochyb přesně vykonstruované, technicky bezchybné filmové dílo. Jež nejspíš téměř nikoho nestrhne, lidé ho zhlédnou, ze zdvořilosti zatleskají a půjdou dál. Ale třeba si všimnou, že tak nezvykle sebejistý snímek nepokoušející se následovat moderní trendy je vlastně celkem výjimečný.

Ostatně Spielberg tento projekt připravuje od roku 1999, od té doby vystřídal mnoho spolupracovníků a vizí. Snad tedy ví, co dělá.

A pokud by vám tato poloha jednoho z nejvlivnějších filmařů opravdu hodně nevyhovovala, nezoufejte. Čtvrtý Jurský park už se prý také chystá.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké budou filmové novinky?

 

Právě se děje

Další zprávy