Spielberg s Hanksem zavelí rotě E

Tomáš Končinský
4. 4. 2006 0:00
Televize - Nova počínaje dneškem začíná vysílat monumentální desetidílný seriál Bratrstvo neohrožených. Ságu, jíž nechybí nic, co má mít dobrý válečný film.
Bratrstvo neohrožených
Bratrstvo neohrožených | Foto: TV Nova

Údajně nejdražší televizní projekt všech dob nabízí  věrohodné a pečlivé historické pozadí, dokonalé vizuální efekty i emoce.

V roce 1992 se ve Spojených státech stala bestsellerem stejnojmenná kniha nedávno zesnulého amerického válečného historika Stephena Ambroseho. V ní zužitkoval několik desítek rozhovorů, které nahrál s bývalými členy roty E, 506. pluku, 101. vzdušné výsadkové divize armády USA.

Bratrstvo neohrožených
Bratrstvo neohrožených | Foto: TV Nova

Elitní jednotka přezdívaná Easy Company se za druhé světové války účastnila invaze v den D, prodělala tuhou ofenzívu v Ardenách a nakonec se dostala až do bavorského Berchtesgadenu, kde "dobyla" rezidence nacistických pohlavárů včetně Hitlerova Orlího hnízda.

Při natáčení filmu Zachraňte vojína Ryana, kde Ambrose pracoval jako konzultant, se o osudy roty E začal zajímat herec Tom Hanks. Společně se Stevenem Spielbergem navrhli společnosti HBO zfilmování Ambroseho knihy do podoby desetidílné televizní minisérie. HBO hvězdnému producentskému duu neodolala a uvolnila na televizní projekt nebývalou částku 120 milionů dolarů.

Bratrstvo neohrožených
Bratrstvo neohrožených | Foto: TV Nova

Natáčelo se od dubna do listopadu 2000 v britském Hertfordshiru za velkorysých podmínek: filmaři měli k dispozici letiště o rozloze 400 hektarů, vystavěli kulisy jedenácti evropských měst a před kamerou zaměstnali několik stovek herců a statistů.

Odměna přišla v podobě nadšené divácké odezvy i řady ocenění; mezi nimi Zlatého glóbu a šesti cen Emmy z roku 2002.

  • Pokračování článku ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy