Spielberg přivezl do Bruselu poprvé ukázat 3D Tintina

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
23. 10. 2011 14:27
Animovaný snímek je zatím přijímán s nadšením
Foto: Reuters

Brusel - Belgická metropole Brusel zažila o víkendu světovou premiéru amerického animovaného filmu Tintinova dobrodružství. Film na motivy knihy belgického autora píšícího pod pseudonymem Herge režíroval Steven Spielberg.

Kromě režiséra se na premiéře objevila například také princezna Astrid, belgická vláda u této příležitosti ze Spielberga za Tin Tina udělala nositele řádu koruny.

Snímek se dostává nejdříve do Evropy; až pak se vydá do kin po světě včetně Spojených států na úvod vánoční filmové sezóny. Mladý reportér se objeví v některých evropských zemích už ve středu; v jižní Americe a Asii pak 10. listopadu, až 21. prosince v USA a Kanadě.

Foto: Aktuálně.cz

"Unést Tintina a odvézt ho nejdřív do Ameriky, to je něco, co by nás ani nenapadlo," prohlásil takticky Spielberg. "Od počátku bylo plánem vrátit Tintina do zemí, kde byl nejvíce milován."

I za tento postoj si Spielberg získal podporu místních kritiků - přes počáteční obavy z "tradičního amerického znesvěcení" národních charakterů některých postav. "Akce, dobrodružství a fraška: Spielbergův Tintin má všechno," zněl jeden z titulků v listu De Morgen.

"Od Shreka po Toy Story: Příběh hraček můžete jmenovat všechny animované filmy, které se objevily v posledních deseti letech a všechny byly originálem. Přesně tak přijme Amerika i Tintina," věří Spielberg. A první ohlasy mu dávají za pravdu.

"Spielbergův první krok do světa animace přivádí belgickou formální eleganci do říše snů digitálních detailů, aniž se ztrácí živé kouzlo knih. Film je plný akce, úžasný a věrný své předloze. Spielberga vybral Herge za svého života jako jediného režiséra, který je schopen Tintina zfilmovat. A kápnul na to," napsal magazín Empire.

Scrreen souhlasí: "Je to přesně, jak byste očekávali: ta škála barev a spousta vizuálních vjemů je kouzelná. Když oko spočine na Tintinově kštici nebo Filutově srsti, detail je ohromující. A díky scénáři Stevena Moffata, Edgara Wrighta a Joea Cornishe se filmu podařilo zachytit podstatu knih."

Foto: Reuters

S tím souhlasí i Hollywood Reporter, když píše, že "Steven Spielberg přivádí k životu všechno to skvělé ze starého dobrého světa věhlasné evropské komiksové série tak, jak to za pomoci hravé akce umí jenom on".

Magazín Variety tipuje, že snímek může mít úspěch u všech věkových skupin: "Spielberg, očividně omlazen spoluprací s producentem Peterem Jacksonem a obdařen bezvadným scénářem a nejlepšími profesionály, které si může dovolit zaplatit, vypiplal skvělou napínavou jízdu, která je z velké části věrná celkovému duchu své předlohy, přesto se může zamlouvat i mladšímu publiku."

Zdá se, že Spielberga, který se čím dál víc věnuje produkci, tak čeká i režisérský návrat. Uvidí se však, jak bude přijat jeho druhý letošní film, který má premiéru v prosinci. Válečný snímek War Horse vypráví o chlapci, který se v první světové válce vydává z USA do Francie zachránit svého milovaného koně. Snímek je ovšem melodramaticky nahlížený právě z nezvyklé perspektivy zvířete. 

Adaptace belgického komiksu vznikla technologií  3D motion capture. Postavám nejprve vdechnou život herci: jejich pohyb je zaznamenáván a nahrán do počítače pomocí bodů upevněných na jejich těle. Posléze je dotvořeno i prostředí.

Předlohou filmu je první část dvoudílné knihy Tintinova dobrodružství: Tajemství jednorožce. Tintin objeví spolu s kapitánem Archibaldem Haddockem (Treskou) v modelu plachetnice lístek, který vede k ukrytému pokladu, o nějž kdysi bojoval kapitánův předek Sir Francis Haddock se zlotřilým pirátem Rudým Rackhamem. A le vědí o něm i nebezpeční zločinci.

Foto: Hergé

Reportéra s neposednou čupřinou ztvárnil britský herec Jamie Bell, roli Rudého Rackhama sehrál nejnovější představitel Jamese Bonda Daniel Craig. Oba kapitány Haddocky vytvořil herec, který má s počítačovými triky velké zkušenosti: Andy Serkis, jehož pohyby byly předlohou k animaci Gluma.

Serkise oslovil režisér Pána prstenů Jackson, který je spolu se Spielbergovou společností DreamWorks producentem Tintina. Jackson by měl také coby režisér dostat po Spielbergovi na starosti druhý film.

Jeho předlouhou by se logicky měl stát dvanáctý tintinovský sešit Poklad Rudého Rackhama. Vůbec nejprodávanější kniha celé tintinovské série je pokračováním pirátského příběhu o honbě za diamanty. Spielberg povrdil, že scénář dvojky už se píše, ale neřekl, o jaký příběh se bude jednat. Jasně se nevyjádřil ani k tomu, zda vznikne původně plánovaná tintinovská trilogie.

Kromě Tintinova psa Filuty na plátně nechybí ani dvojice nedůvtipných detektivů Kadlec a Tkadlec, které ztvárnili Simon Pegg a Nick Frost.

Foto: Aktuálně.cz

Tintin, jehož čistá linka prý ovlivnila i Andyho Warhola a Roye Lichtensteina, je považován za klasiku komiksu - ovšem západoevropského. V USA se široké popularitě netěší.  Spielberg usiloval o práva na zfilmování Tintina 25 let, tehdy ještě jednal s Hergém. Dva hrané snímky o Tintinovi vznikly už v 60. letech, existují tři verze animované.

Původní Tintin si odbyl premiéru 10. ledna 1929. Hergé ho poslal do celého světa včetně Sovětského svazu a Číny, na Balkán i do Afriky. Komiksu se prodalo přes 200 milionů sešitů ve víc než 50 jazycích. Hergé vydal příběhy ve 23 knihách, poslední Tintin a Pikarové vyšla v roce 1976; další díl zůstal nedokončen.

Hned první díl čelil kritice evropských komunistů, protože Tintin v zemi Sovětů je reportáží plnou "zlých bolševiků". Tintin v Kongu byl už ve 30. letech obviňován rasistického a kolonialistického vyznění. Hergé tehdy tuto část přepracoval, ale když kniha vyšla znovu před několika lety, vzbudila opětovně pobouření, žaloby a  žádosti o stažení z pultů.

 

Právě se děje

Další zprávy