Spielberg chce natočit film o WikiLeaks, koupil práva

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 3. 2011 20:48
Jméno režiséra ani obsazení zatím není známé
Foto: Reuters

Londýn - Po sociální síti Facebook se zfilmování zřejmě dočká příběh o dalším známém internetovém projektu.  Studio DreamWorks, které patří americkému režisérovi Stevenu Spielbergovi, koupilo práva na dvě knihy o zveřejňování tajných amerických dokumentů na serveru WikiLeaks a o osudu jeho spoluzakladatele Juliana Assange.

Studiu nyní patří práva na knihy WikiLeaks: Inside Assange´s War on Secrecy (WikiLeaks: uvnitř Assangeovy války s tajností) a Inside WikiLeaks (Uvnitř WikiLeaks). Pod první jsou podepsáni novináři z listu The Guardian David Leigh a Luke Harding, druhou napsal "dezertér" z WikiLeaks Daniel Domscheit-Berg.

Podle agentur zatím nepadla zmínka o scenáristovi a režisérovi případného filmu ani o hercích, kteří by v něm mohli hrát.

Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg
Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg | Foto: Reuters

Server WikiLeaks loni zveřejnil množství tajných nebo důvěrných amerických dokumentů z válek v Iráku a v Afghánistánu a později začal zveřejňovat i americké diplomatické depeše stejného rázu. Spojené státy to rozlítilo, protože je to místy přivedlo do choulostivé situace.

Mezitím byl Assange ve Švédsku obviněn ze sexuálních deliktů, uprchl do Británie a teď čeká na konečné rozhodnutí tamních soudů o švédské žádosti o jeho vydání. Jeho hlavní obava je, že bude nakonec vydán do USA.

Americké úřady už studují možnost obžalovat ho a už vznesly přes dvě desítky obvinění proti americkému vojákovi, který prý tajné dokumenty serveru poskytl.

Více o WikiLeaks:
Britský soud rozhodl o vydání Assangeho do Švédska
WikiLeaks ohrozil afghánské civilisty, napsal ex-mluvčí
WikiLeaks je mezi nominovanými na Nobelovu cenu míru
WikiLeaks má data dvou tisíc klientů švýcarských bank

 

Právě se děje

Další zprávy