Spielberg čelí obžalobě. Díval se Oknem do dvora

tur
9. 9. 2008 12:50
Film Disturbia porušil autorská práva

New York - Producent Steven Spielberg a společnosti DreamWorks a Paramount Pictures Corp. čelí obžalobě za porušení autorských práv.

Film, který je volně postavený na Hitchcockově snímku z roku 1954 Okno do dvora, totiž podle žalobců přímo těží z povídky Cornella Woolriche.

Krátký příběh napsaný v roce 1942 a známý pod názvy Murder From A Fixed Viewpoint nebo také It Had To Be Murder posloužil jako předloha pro slavný film s Jamesem Stewartem a Grace Kelly v hlavních rolích.

Soudní spor iniciovala společnost Sheldon Abend Revocable Trust, která spravuje dědictví Sheldona Abenda. Ten v roce 1971 po Woolrichově smrti odkoupil veškerá práva na používání zmíněné povídky.

Disturbia
Disturbia | Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Navštivte náš pouťový zámek hrůzy Disturbia!

Vzhledem k tomu, že Spielbergova produkce zamýšlela Disturbii jako remake Okna do dvora pro mladou generaci - píše se v žalobě - měla se podle ní otevřeně vypořádat i s držiteli práv na Murder From A Fixed Point.

"Žalovaná strana využila příběhu Okna do dvora, aniž by zaplatila jakékoli kompenzace," stěžuje si žaloba.

Jako provinilce zmiňuje Spielberga, Viacom, Viacom's Paramount Pictures Corp., Dreamworks, ale také NBC Universal a jejich Universal Pictures jako kompletní seznam stran zodpovědných za zneužití povídky.

Cannes: Na tiskovku Indyho Jonese přichází Steven Spielberg se Shiou Labeoufem
Cannes: Na tiskovku Indyho Jonese přichází Steven Spielberg se Shiou Labeoufem | Foto: Irena Hejdová

Dále uvádí, že je to jen další kapitola v celé sérii kroků, jež podnikl koncern Universal a jeho předchůdci, kteří s povídkou zacházeli podle libosti a bez jakýchkoli kompenzací.

Tvůrci si podle nich měli vyžádat svolení vlastníků práv, stejně jako to učinili v roce 1953 Hitchcock se Stewartem.

Ovšem zdá se, že povídka nese smůlu: v roce 1974 měli tihle dva na krku Abendovu žalobu za to, že film byl vysílán bez svolení autora.

V roce 1990 Nejvyšší soud rozhodl, že těžení z jména a slávy filmu Okna do dvora bez Abendova vědomí nebylo fér a Abendovi se povedlo získat dohodu, která mu zaručovala exkluzivní práva na adaptaci nebo parafrázi literárního díla.

Zástupci žalovaných stran se k obvinění odmítli vyjádřit s tím, že nebudou komentovat probíhající řízení.

Abend sám už v roce 1996 oslovil Spielberga s myšlenkou na remake filmu, ale ten tehdy odmítl. Disturbia jen v amerických kinech utržila 80 miliónů dolarů. V hlavní roli kluka, který špehuje své sousedy a o jednom se začne domnívat, že je vrah, se představila nová hvězda Shia LaBeouf. 

Disturbia byla zamýšlena jako projekt, který měl osvědčit jeho potenciál nového Toma Hankse. Ostatně hrál i v jiných Spielbergem produkovaných filmech - Transformers nebo posledním Indiana Jonesovi.

 

Právě se děje

Další zprávy