Spiderwickové táhnou akcí, ale nevtáhnou dovnitř

Kamil Fila Kamil Fila
19. 3. 2008 16:30
Po dlouhé době je tu fantasy pro celou rodinu
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Na Kroniku Rodu Spiderwicků by šly napsat dvě zcela rovnoprávné recenze. Jedna dobrá, uživatelsky spotřební, a jedna záporná, žánrově teoretická.

Ta první bude jasná pozvánka do kina. Rodiče, kteří chtějí občas s dětmi zajít na film, ale ne zas tak moc, aby v šatně odložili kromě kabátů i vyšší mozkové funkce a do sálu vcházet jenom s první signální či rovnou žebříčkovou soustavou, museli být v posledních měsících zoufalí.

Zrůdně megatrapný Asterix a olympijské hry, přeslazená Nejkrásnější hádanka, rozpačitá Říše hraček, heliem nadopovaní Alvin a Chipmunkové, pompézní, ale studený a prázdný Zlatý kompas. To je výběr...

Ratatouille už opustil kina a přesunul se na DVD; další víceméně zaručeně dobrý film od Pixaru o robůtkovi jménem Wall-E je v nedohlednu, neboli v srpnu. Na výborný Hvězdný prach už si téměř nikdo nevzpomene.

Foto: Aktuálně.cz

Takže příchod Spiderwicků je svým způsobem požehnání, protože v tomto případě se není třeba omlouvat tím, že jde o "film pro děti". Trocha naivity a výchovnosti tu samozřejmě je, ale ve snesitelné míře. Základ tvoří dobrodružství, poznávání neznámého a akce.

Tři sourozenci Graceovi - Jared, Simon a Mallory - přijíždějí spolu se svou matkou do opuštěného lesního domu, který patřil jejich prastrýci Arthuru Spiderwickovi, jenž kdysi zmizel neznámo kam. Zůstala po něm pověst podivína, který sbírá informace o kouzelných bytostech a opuštěná dcera Lucinda, kterou pro její historky doživotně zavřeli do blázince.

Děti si na rozdíl o matky - jak už to bývá v dětských filmech, kde jsou rodiče za workoholické a ke všemu nevšednímu slepé idioty -  postupně všimnou, že v domě sídlí skřítek strážící tajemnou knihu, v níž jsou popsány veškeré kouzelné bytosti.

Knihu, kterou pochopitelně sepsal prastrýc Spiderwick a po níž pasou ropuší skřeti sloužící odpornému čaroději Mulgarathovi, jenž chce ovládnout pohádkovou říši.

Vyprávění rozjíždí akci na akci a vystačí si s relativně malým prostorem domu a okolního lesa. Všechny děti se přes individuální rozdíly - rošťák, šprt a starší panovačná ségra, která to umí s kordem - osvědčí jako schopní bojovníci se zlem. Ve finále, kdy do boje zapojí i přepracovanou matku, dostane film grády podobně jako staří dobří Gremlini.

Snímek má prostě spád, napětí, vtip, jen trochu kýčovitých sekvencí s "elfíky" a jeho jediná vada na kráse je v našem prostředí český dabing.

Kvůli němu neuslyšíme hlasy Davida Strathairna coby prastrýce Arthura, Nicka Nolteho v malém štěku Mulgaratha - a především Setha Rogena, vulgárního tlouštíka ze Zbouchnuté, který tu nadaboval roztomile obžerského prasotrpajzlíka.

Vzhledem k tomu, že dětské filmy se u nás obvykle dabují, je nutné se s tímto předpokladem smířit; horší je, že dabing rve uši kvůli několika nepříjemným hlasům a hlavně nevhodnému věkovému výběru. Děti znějí několik let starší než ty, co jsou na plátně.

Foto: Aktuálně.cz

Ale jinak jasná volba na víkendový rodinný výlet. A teď ta žánrově teoretická kritika.

Kronika rodu Spiderwicků vychází z několikadílné literární předlohy. Film zpracovává jen několik z nich a měl by mít pokračování.

Opětovný problém, jaký takové ságy mívají, je, že na ploše jednoho filmu nelze zdaleka dobře vylíčit ani pochopit všechna pravidla fantastického světa, v němž se odehrává.

Spiderwickové v tomto působí snad až příliš nahodile, a dokonce se jim nedaří vybudovat dojem, že nějaký propojený a bohatý fantaskní svět - existující paralelně s tím naším, normálním - opravdu funguje a je obyvatelný.

Film nedává nijak poznat, jestli nadpřirozené bytosti obývají jen umrněný lesík, proč je nejmocnější čaroděj, který by mohl vládnout vesmíru, takový neschopa - a jak to, že kromě Arthura Spiderwicka o existenci kouzelného světa nikdo neví. A vůbec, jak se prastrýci podařilo zjistit všechny ty informace?

Foto: Archiv

Zatímco Harry Potter, Pán prstenů nebo Nekonečný příběh nabízejí soběstačný alternativní svět, Spiderwickové jsou v tomto ohledu velmi děravá jednohubka. A těžko říct, zda by to spravil druhý díl, který si jinak všichni zasloužíme.

Kronika rodu Spiderwicků, USA 2008. Režie Mark Waters, scénář Karey Kirkpatrick, David Berenbaum a John Sayles podle knih Tonyho DiTerlizziho a Holly Blackové, hudba James Horner, hrají Freddie Highmore, Sarah Bolgerová, Mary-Louise Parkerová, Joan Plowrightová a další. 97 minut, distribuce UIP/Paramount. Česká premiéra 20. března 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy