Spider-Man svede největší boj s filmovými piráty

Reuters, BBC, Hej
24. 4. 2007 12:20
Čínská tržiště mají nový hit. Spider-Man 3 za dolar
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Třetí díl Spider-Mana pomalu postupuje celým světem. Po světové premiéře v Tokiu se v pondělí za účasti všech hvězd rozpoutala pavoučí mánie v Londýně a všechno se nezadržitelně se blíží k vyvrcholení v New Yorku. V Číně už ovšem je film k sehnání na trhu - za pouhý dolar.

Čínská pirátská DVD sice mají často problémy s funkčností kvůli levné výrobě v nepříznivých podmínkách. Rané pirátské kopie hollywoodských hitů se někdy natáčejí přímo v kině, DVD často neobsahuje ani obsah slibovaný na přebalu. Ale moc nestojí a to je halvní.

"Jít na film do kina je drahé," říká pekingský občan Duan Nana v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Je běžné a zcela logické, že si lidé kupují filmy na ulici a dívají se na ně doma."

Londýnská premiéra filmu Spider-man 3: Tobey Maguire
Londýnská premiéra filmu Spider-man 3: Tobey Maguire | Foto: Reuters

Čína už se stala předmětem kritiky ze strany Světové obchodní organizace, která tamním úřadům vytýká, že s piráty nebojují s dostatečným úsilím. Hollywoodská studia kvůli čínským pirátským kopiím přijdou každý rok o miliony dolarů.

Třetí díl Spider-Mana vyšel producenty na 258 milionů dolarů, což je jeden z nejštědřejších rozpočtů posledních let. I druhdy trikově velkolepý opus King Kong Petera Jacksona stál o padesát milionů méně.

Také proto producenti snímku naplánovali co nejhalasnější a nejrychlejší vstup do kin včetně pompézního světového turné. Vůbec poprvé byl Spider-Man 3 k vidění 16. dubna v japonském Tokiu, teď byl na řadě Londýn. Tobey Maguire s Kirsten Dunstovou pozdravili fanoušky z červenočerného koberce zdobeného logy superhrdiny. Řada fanoušků vítala celebrity ve stylových kostýmech pavoučího muže.

Muž v kostýmu Spider-Mana slaňuje z budovy při propagaci čínské premiéry filmu Spider-Man 3
Muž v kostýmu Spider-Mana slaňuje z budovy při propagaci čínské premiéry filmu Spider-Man 3 | Foto: Reuters

Několikahodinové čekání jim zpestřoval sestřih z filmu, který byl promítán na pěti obřích plátnech kolem Leicester Square. "Jsem z toho už trochu unavený, ale baví mě to," komentuje cirkus Maguire. "Je to velká událost a jsem hrdý, že jsem její součástí," neodpustil si tradiční klišé.

Hvězdy filmu z Londýna míří na italskou premiéru, poté budou následovat další města, Paříž, Berlín nebo Moskva. Americká premiéra přijde na řadu 30. dubna, paovoučí mužer bude rodný NY okupovat celý týden. Do českých kin Spider-Man vtrhne už příští týden, 3. května.

Třetí díl vzbuzuje zvědavost nejen fanoušků Spider-Mana, ale komiksových adaptací vůbec. Očekává se další příspěvek k vlně temnějších, na psychologii postav zaměřených komiksových adaptací - a pochopitelně velkolepá triková podívaná.

 

Právě se děje

Další zprávy