Spider-Man nebo film Uncharted půjdou na Netflix. Videotéka uzavřela dohodu se Sony

Reuters ČTK Kultura Reuters, AP, ČTK, Kultura
9. 4. 2021 11:20
Videotéka Netflix bude v následujících pěti letech nabízet filmy společnosti Sony Pictures. Týká se to zatím jen USA a snímky se na Netflix dostanou vždy až poté, co jim vyprší exkluzivita v kinech.
Na snímku z filmu Spider-Man: Daleko od domova jsou Zendaya a Tom Holland.
Na snímku z filmu Spider-Man: Daleko od domova jsou Zendaya a Tom Holland. | Foto: Sony Pictures

Smlouva se Sony zahrnuje filmy chystané na příští rok, mezi nimiž jsou marvelovský Morbius s Jaredem Letem v hlavní roli, adaptace bestsellerového románu Where the Crawdads Sing nebo thriller Bullet Train s Bradem Pittem a Lady Gaga. Do budoucna Netflix uvede také novinky ze sérií Spider-Man, Venom, Jumanji a Bad Boys či adaptaci videohry Uncharted s Tomem Hollandem v hlavní roli.

Dohoda se týká všech titulů, které Sony vyrobí pod hlavičkou svých studií Columbia Pictures, Sony Pictures Classics, Screen Gems i TriStar Pictures, ročně je jejich mezi 15 až 20. Filmy se na americkém Netflixu objeví ale vždy až poté, co opustí kina a začne jejich distribuce na domácích nosičích.

Pod Sony spadá také série Jumanji, která předloni pokračovala filmem Jumanji: Další level.
Pod Sony spadá také série Jumanji, která předloni pokračovala filmem Jumanji: Další level. | Foto: Sony Pictures

Mezi tím, kdy má snímek premiéru v biografech a kdy si ho lidé mohou pustit doma, dříve uplynuly měsíce. V poslední době však studia toto okno zkracují nebo úplně ruší, například firma Warner Bros. letos nabízí své novinky zároveň ve videotéce HBO tentýž den, kdy mají premiéru v kinech.

Díky nově uzavřené smlouvě Netflix bude moct zařadit do nabídky i starší filmy od Sony. Stejně tak dostane přednostní právo zajistit si ty, které studio natočí pouze pro televize.

Sony Pictures, které sídlí v kalifornském Culver City, je dosud jediným tradičním hollywoodským studiem, jež nemá vlastní streamovací službu, a tak pouze dodává filmy ostatním. Universal Pictures provozuje vlastní službu Peacock, Paramount Pictures mají Paramount+ a Warner Bros. zase HBO Max, které letos rozšíří do dalších zemí včetně Česka.

Walt Disney Company před rokem a půl spustila vlastní videotéku Disney+, která od té doby nasbírala přes 100 milionů platících uživatelů. Dále na trhu působí Amazon Prime, Apple TV+ nebo Hulu.

Podle analytiků by silná konkurence mohla ohrozit současnou dominanci Netflixu, který je se 204 miliony předplatitelů jedničkou na trhu. Dohodou se Sony se firma snaží upevnit pozici. Letos Netflix každý týden uvádí více než jeden nový film. Nedávno také zaplatil v přepočtu miliardy korun za pokračování detektivní série Na nože s Danielem Craigem v hlavní roli.

Výše dohody Netflixu se Sony není známá, podle deníku Wall Street Journal může hodnota smlouvy každoročně vystoupat na několik stovek milionů dolarů a po pěti letech přesáhnout miliardu dolarů, což je v přepočtu 21,8 miliardy korun.

Cena akcií Netflixu na převážně technologické burze Nasdaq po oznámení dohody se Sony stoupla téměř o 1,2 procenta na 553,85 dolaru. Investoři přitom donedávna projevovali znepokojení z toho, že Netflix kvůli konsolidaci trhu přišel o filmy studií Marvel a Pixar, které jsou nyní na Disney+, stejně jako o populární seriály Přátelé a Kancl.

Sony už během pandemie prodalo Netflixu některé filmy, například animovanou Rodinu na baterky, čínského Wish Dragona s Jackiem Chanem nebo chystaný červnový Fatherhood s Kevinem Hartem v hlavní roli. Dlouhodobě už obě firmy spolupracovaly na distribuci animovaných snímků.

Další novinky Sony však mířily na konkurenční videotéky - například drama o lovu ponorek z druhé světové války Greyhound skončilo na Apple TV+, film Americká nakládačka se Sethem Rogenem zase na HBO Max, doplňuje agentura AP.

Podle nové dohody nyní Netflix na podobné tituly získá přednostní právo. Teprve pokud ho nevyužije, může Sony o distribuci jednat s konkurencí.

Časopis Deadline.com napsal, že nyní i další filmová studia Universal a Fox zvažují uzavření podobných dohod s HBO nebo službou Peacock místo toho, aby rozvíjela vlastní videotéky.

 

Právě se děje

Další zprávy