Španělský festival uvede Vetřelce a Cyrana z Caracasu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 2. 2012 10:30
La Película přiblíží i venezuelskou kinematografii
Chico & Rita
Chico & Rita | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Fantasy v hollywoodském stylu, horory, absurdní komedie, sociální dramata anebo psychologicky laděné snímky stejně jako animované, dokumentární či experimentální filmy nabídne sedmý ročník festivalu španělských filmů La Película. Koná se od 14. do 19. února v pražském Kině Světozor a pak od 20. do 26. února v brněnském Kině Art.

Letošní ročník odstartuje hororový snímek Vetřelci, který je ukázkou stále častější hispánsko-hollywoodské spolupráce. Režisér Juan Carlos Fresnadillo zde do hlavní role obsadil Cliva Owena.

Festival uvede i výpravný snímek španělské režisérky Icíar Bollaínové A také déšť o postavení indiánského obyvatelstva v současné Latinské Americe, který se honosí 13 nominacemi na výroční ceny Goya. Hlavní roli zvtárnil Gael García Bernall.

Vetřelci
Vetřelci | Foto: Aktuálně.cz

K největším lákadlům patří celovečerní snímek Chico & Rita, který je nominován na Oscara v kategorii nejlepších animovaných snímků. Animovaný film úspěšných filmových tvůrců Javiera Mariscala a Fernanda Trueby nahlíží do kubánské historie a zároveň historie amerického jazzu.

Osmnáct současných i archivních španělských filmů doplní čtveřice filmů z Venezuely. Tamní kinematografie patří mezi nejstarší v Latinské Americe a v posledních letech je na vzestupu. Jen v loňském roce zde bylo natočeno 15 celovečerních snímků a venezuelské filmy se zúčastnily 117 mezinárodních festivalů, na nichž získaly 42 ocenění.

Přesto jsou v České republice venezuelské filmy prakticky neznámé. Venezuelská produkce tuzemským divákům přiblíží například žánr tropického thrilleru, často naturalisticky natočené příběhy z novodobé historie této latinskoamerické země. 

"Návštěvníkům bych doporučil i poslední film režiséra Romána Chalbauda Dny moci, který líčí politické události na přelomu 50. a 60. let. Osobně bych se šel také podívat na zpracování dramatu Cyrano z Bergeraku, které poukazuje na sociální problémy v Latinské Americe," říká velvyslanec Venezuely v ČR Víctor Hernández. 

A také déšť
A také déšť | Foto: MFF Moskva

Cyrano Fernández je novodobým zpracováním slavného dramatu. Režisér Alberto Arvelo román přesunul do Caracasu, kde Cyrano Fernández vede pouliční gang bránící jednu z chudinských čtvrtí proti místní mafii. V drsném milostném dramatu se mísí poezie a násilí. Hlavní roli ztvárnil mezinárodně známý Édgar Ramírez (Hněv Titánů, Bourneovo ultimátum, Che Guevara).

Výběr toho nejlepšího ze španělské filmové produkce posledních dvou let obsahuje i kolekci neorealistických snímků natočených mezi léty 1951 až 1961 režiséry jako Carlos Saura či Luis Buňuel. Promítnuto bude celkem 22 snímků, což je dosavadní rekord festivalu.

"Současná bouřlivá společenská a ekonomická situace Španělska se začíná čím dál častěji odrážet na tématech filmů. Autoři k vystižení atmosféry využívají postupů dokumentárního filmu. Podobná situace byla i v období takzvaného španělského neorealismu, kdy země procházela krizí, a tomu odpovídá i ladění námi uváděných snímků, jako je například debut Carlose Saury Páskové," říkají dramaturgové přehlídky. 

Kompletní program festivalu je k dispozici na www.lapelicula.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy