Španělsko vyšle do boje o Oscara Almodóvarův film Julieta, Česko zatím favorita nevybralo

ČTK ČTK
7. 9. 2016 13:56
Španělsko vyšle do souboje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film snímek Pedra Almodóvara Julieta. Rozhodla o tom španělská filmová akademie. Excentrický režisér, v jehož filmech nikdy nechybí vášeň, provokace a černý humor, se o prestižní americké filmové ocenění ucházel již několikrát a dvakrát ho získal. Uzávěrka pro oscarové nominace je 3. října, Česko ještě film nevybralo.
Julieta
Julieta | Foto: Bioscop

Do oscarových bojů o nejlepší cizojazyčný film vyšle Španělsko snímek Pedra Almodóvara Julieta, který podobně jako ostatní Almodóvarovy filmy rozebírá složitou ženskou duši.

Ve Spojených státech bude bojovat o cenu s několika desítkami soupeřů. Zatím oznámila své kandidáty dvacítka zemí, Česká republika ještě ne. Podle španělského deníku El País budou těžkými soupeři mimo jiné německé drama Toni Erdmann, finský snímek ze života skutečného boxera Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho, rumunská Sieranevada či bosenské drama Smrt v Sarajevu.

Pro Španělsko získal Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film naposledy v roce 2005 režisér Alejandro Amenábar se snímkem Mar adentro (Hlas moře), v němž herec Javier Bardem ztvárnil muže upoutaného dlouhá léta na lůžko a snažícího se o eutanazii.

Pedro Almodóvar získal Oscara v roce 1999 za film Vše o mé matce v kategorii nejlepší cizojazyčný film a v roce 2002 za nejlepší původní scénář za snímek Mluv s ní. Na rozdíl od těchto a většiny jeho předchozích filmů, které zpracovávaly kontroverzní témata a bouraly konvence, u snímku Julieta podle kritiků převažuje melodramatická stránka.

Termín pro zaslání svých kandidátů do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film vyprší 3. října. Americká filmová akademie ze seznamu vybere devět filmů a z nich posléze pět finalistů, které oznámí 24. ledna. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 26. února.

 

Právě se děje

Další zprávy