Sovětské tanky přijely do Davle na Anglické jahody

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 11. 2008 13:00
Herci z filmu o srpnu se o Sovětech ještě neučili
Anglické jahody
Anglické jahody | Foto: Falcon

Praha - 40 let po srpnových událostech z roku 1968 a 4 dny před 19. výročím sametové revoluce vstoupí příští týden do kin nový český film Anglické jahody. Prvním z řady snímků, které se rozhodly reflektovat události související s vpádem sovětské armády do Československa.

Mladý Tomáš se v něm rozhodne pro emigraci těsně před tím, než do jeho rodné Davle vjedou tanky obsypané ruskými vojáky. Když se osudy mladíka a jeho dívky Táni navíc protnou s cestou ruského dezertéra, z emigrace sejde úplně.

Mladí herečtí představitelé o srpnu 1968 mnoho nevědí. "Museli jsme se dovzdělat, koukali jsme na filmy z té doby, zjišťovali si něco o roce 1968," přiznává Marie Štípková, představitelka Táni. Dva ještě mladší kolegové rovnou říkají: "My chodíme do deváté třídy, takže jsme se o srpnu 1968 ještě neučili."

Anglické jahody
Anglické jahody | Foto: Falcon

Problém byl i s ruštinou. "Měli jsme na ni kvůli natáčení učitele. Žádnou zkušenost s tím jazykem jsem neměla," říká Štípková. Souhlasí i její spoluhráči - prý se z nich ale postupně stali rusofilové.

Včetně Tomáše Kluse, který k filmu složil hudbu s refrénem Málčik moj. "Ta píseň je hold Krylovi, je to můj oblíbenec," říká.

Rusofilkou je i Nina Divíšková, která ztvárnila babičku hlavního hrdiny. "Já ruštinu miluju, je to klasický jazyk literárních velikánů," říká. "I když setkat se s tanky na Václavském náměstí byla hrůza," dodává herečka, kterou srpen 1968 zastihl při natáčení na Slovensku.

Sovětským vojákům ale ani zpětně nic nezazlívá. "Ti kluci přece za nic nemohli, jen plnili rozkazy," obhajuje sovětské okupanty. Proti nim ve filmu svérázně bojuje i Viktor Preiss v roli hrdinova otce; jeho matku sehrála Pavla Tomicová.

Anglické jahody
Anglické jahody | Foto: Falcon

Postavu ruského dezertéra ztvárnil Alexej Bardukov. "Věděl jsem, že Rusa musí hrát Rus, on se mi líbil tím, jak byl dojemný - napůl dítě, napůl chlap," objasňuje režisér Vladimír Drha.

Bardukov je doma v Rusku hvězdou. "Báli jsme se, aby neměl manýry, ale byl v pohodě, poctivej, připravenej," říká Drha o herci, jehož tvář zdobí i růžový plakát filmu a který je médii označován za ruského Brada Pitta.

Domácí premiéra je plánována na 13. listopadu, začátkem příštího roku by podle producenta Pavla Melounka měly následovat premiéry na Ukrajině a na Slovensku - obě země film koprodukovaly.

Melounek hovoří i o potenciální distribuci v dalších zemích bývalého Sovětského svazu a o zájmu festivalů. V Sundance i Berlíně si prý už vyžádali kopii.

Velkou neznámou zůstává, jak na romanci z roku 1968 s neznámými mladými herci budou reagovat diváci. "Nejzásadnější je nelhat," říká Jan Bradáč z distribuční společnosti Falcon. "Nelze ten film vydávat za něco jiného."

"Těžko se odhaduje, nakolik budou mít čeští diváci chuť se vracet, ale identifikace i pro mladého diváka tam není ztracená," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy