Soud rozhodl, Terry Gilliam smí uvést svůj film na festivalu v Cannes

ČTK Reuters ČTK, Reuters
9. 5. 2018 21:01
Sedmasedmdesátiletý režisér filmů Brazil nebo 12 opic prodělal lehkou mozkovou příhodu, už se ale zotavil a může slavit. Pařížský soud mu povolil, aby na festivalu v Cannes uvedl svůj nový snímek o Donu Quijotovi.
Sedmasedmdesátiletý Terry Gilliam utrpěl lehkou mozkovou příhodu, už je prý ale v pořádku.
Sedmasedmdesátiletý Terry Gilliam utrpěl lehkou mozkovou příhodu, už je prý ale v pořádku. | Foto: Reuters

Film amerického režiséra Terryho Gilliama nazvaný Muž, který zabil Dona Quijota se bude moci promítat na filmovém festivalu v Cannes.

O verdiktu pařížského soudu, který rozhodoval ve sporu o práva k jednomu z nejočekávanějších snímků letošní přehlídky, dnes na twitteru informovali tvůrci.

Gilliam, bývalý člen britské komediální skupiny Monty Python, se projekce příští sobotu 19. května osobně zúčastní.

"S potěšením oznamujeme, že Terry Gilliam a jeho Muž, který zabil Dona Quijota bude na festivalu v Cannes 19. května jako závěrečný film festivalu. Soudci řekli ANO," objevilo se dnes na twitterovém účtu snímku.

Sdělení doprovází hashtag #QuixoteVive, tedy francouzsky "Quijote žije".

Soudní spor vyvolal portugalský producent Paulo Branco, který na filmu s Gilliamem zpočátku spolupracoval. Portugalec tvrdil, že rovněž vlastní práva ke snímku a požadoval, aby organizátoři festivalu v Cannes film nepromítali.

Gilliam Brankovo tvrzení odmítal. Postup portugalského producenta kritizovala též mluvčí canneské přehlídky. "Je to poprvé, co je festival rukojmím," poznamenala na počátku týdne Gabrielle Odinotová.

Podle Gilliamova právníka soud neposuzoval to, kdo vlastní práva na film, nýbrž zda může být v Cannes uveden. To se nakonec stane - a podle soudu bude projekci snímku muset doprovázet upozornění, že Branco si jej nárokuje. "Soud konstatoval, že příkaz k pozastavení projekce by byl okázale nevhodný a uškodil by svobodě slova," tlumočil Gilliamův právník Benjamin Sarfati.

Britský list The Guardian ráno informoval, že Gilliam - sedmasedmdesátiletý autor filmů Brazil, 12 opic nebo Imaginárium Dr. Parnasse - utrpěl lehkou mozkovou příhodu a po pobytu v nemocnici se zotavuje v domácí péči. Na premiéru svého snímku by měl ale i podle zástupců festivalu dorazit.

"Po dnech odpočinku a modliteb k bohům jsem zase v pořádku," napsal dnes režisér na twitteru.

Film Muž, který zabil Dona Quijota doprovázejí problémy již od počátku. Nejdříve šlo o potíže s produkcí, pak s financemi a nakonec i právní problémy. Ve snímku, který vznikal 17 let a původně měl jeho hvězdou být Johnny Depp, nakonec účinkují Jonathan Pryce, Adam Driver a Stellan Skarsgard.

Film vychází z klasického španělského románu o Donu Quijotovi od Miguela de Cervantese ze 17. století. Odehrává se v současnosti, avšak vypráví o muži, jenž věří, že je Donem Quijotem.

Jednasedmdesátý ročník filmového festivalu v jihofrancouzském Cannes začal toto úterý. Kdo letos získá hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu, bude známo příští sobotu 19. května.

Nový film Terryho Gilliama by měl mít premiéru na festivalu v Cannes, nezabrání-li jí soud. | Video: Recorded Picture Company
 

Právě se děje

Další zprávy