Soud: Borat z vás může dělat pitomce

BBC, Reuters, Hej
13. 12. 2006 13:24
Los Angeles - Dvojice studentů, které kazašský reportér opil a natáčel, neuspěla s žádostí, aby jejich rasistické výlevy nikdo neviděl na DVD.
Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Borat na své filmové cestě po Spojených státech potkává řadu obyčejných Američanů, které svými nejapnými dotazy provokuje k  rasistickým, xenofobním a šovinistickým poznámkám.

Tuhle hru s ním nevědomky hráli i dva američtí studenti. Ve filmu Borat nastoupí do jejich karavanu, popíjejí s osádkou a následně s nimi sleduje pornokazetu, na které účinkuje jeho velká láska Pamela Andersonová.

Mladíci ale posléze začali tvrdit, že je autoři filmu opili a k rasistickým poznámkám pak naváděli. Proto u losangeleského soudu žádali náhradu škody a vystřižení scén z filmu i chystaného DVD. S tím druhým u soudu v Los Angeles neuspěli. Projednávání nároků na odškodnění bylo odloženo a termín ještě nebyl stanoven.

V pátek měl americkou distribuční premiéru film Borat, příběh šíleného kazašského reportéra a jeho cesty za poznáním USA a za Pamelou Andersonovou. Jak se mu povede v amerických kinech?
V pátek měl americkou distribuční premiéru film Borat, příběh šíleného kazašského reportéra a jeho cesty za poznáním USA a za Pamelou Andersonovou. Jak se mu povede v amerických kinech? | Foto: Bontonfilm

Oba jsou univerzitními studenty z Jižní Karoliny. Tvrdí, že do celé věci byli zataženi a že jim film způsobil ponížení a emocionální i fyzický stres. Producenti filmu prý mladíkům sice dali podepsat souhlas s natáčením, ale řekli jim, že snímek nebude promítán ve Spojených Státech.

Právníci studentů tvrdí, že účast studentů ve filmu ublížila jejich možnostem při hledání práce. Jeden z nich už musel rezignovat na prominentní pozici ve svém univerzitním bratrstvu, druhý ztratil prestižní praxi. Distributor filmu, 20th Century Fox, nesouhlasí s tím, že by tvůrci filmu mladíky do něčeho nutili.

Úspěšnému filmu, který jen v amerických kinech už vydělal 120 milionů dolarů, hrozí celkem pět žalob. Jednu z nich hromadně například podali obyvatelé rumunské vesnice, ve které se natáčely scény z Boratova rodného Kazachstánu. Vesničané tvrdí, že film je nepravdivě vylíčil jako znásilňovatele a zloděje.

 

Právě se děje

Další zprávy