Somr nachodil při natáčení sto jarních kilometrů

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 2. 2008 20:40
Režisér Michálek uvádí do kin film O rodičích a dětech.
Josef Somr a David Novotný hrají v novém Michálkově filmu otce a syna.
Josef Somr a David Novotný hrají v novém Michálkově filmu otce a syna. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká filmová bída posledních měsíců snad konečně nalezla světlo na konci tunelu. Po novácké estrádě Svatba na bitevním poli, rafťáckém pseudodramatu Na vlastní nebezpečí a postinorové komedii O život vstoupí 20. března do kin Venkovský učitel Bohdana Slámy. A už příští týden má premiéru nový film Vladimíra Michálka O rodičích a dětech.

Na procházku jarní Prahou se v něm vydávají otec Josef Somr se synem Davidem Novotným. Cesta, která je adaptací stejnojmenné knihy Emila Hakla, je zavede do hospody i do zahradní restaurace; jejich hovor se stočí na nejrůznější témata od žen a letadel přes dávné křivdy až po potíže s prostatou.

Některé z jejich historek ožívají v působivých flashbacích i fantaziích - třeba v té, v níž skupina kamarádů sní lidské maso nebo ve scénách milostných trapasů.

"Šlo o to pokusit se natočit procházku - spíše film komorní než výpravný," vysvětluje Michálek. "Ta procházka má přesnou topografii a měří necelých patnáct kilometrů." Oba herci během třicetidenního natáčení nachodili stovku kilometrů.

"Pro nás mladší to v podstatě nebyl problém," směje se Somr. Jeho podoba s Novotným vyvolává dojem, že jde opravdu o otce a syna; dalším "do rodiny" je Slovák Luboš Kostelný v roli synova potomka Roberta.

Zuzana Stivínová a Lukáš Kostelný na tiskové konferenci k filmu O rodičích a dětech.
Zuzana Stivínová a Lukáš Kostelný na tiskové konferenci k filmu O rodičích a dětech. | Foto: Ondřej Besperát

"Když jsem viděl nejmladšího z našeho rodu, tak jsem si myslel, že se na natáčení přišel podívat můj synovec," říká Somr, který se v několika záběrech objeví digitálně omlazený. "Vypadám tam ale strašně. Tak nějak si představuju mumii."

Michálkovým zatím posledním filmem bylo před sedmi lety Babí léto, natočil snímky Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala či Anděl Exit.

"Žádný vztah ke svým starým filmům nemám. Ty filmy nemají žádné společné rysy, všechno to je jen kyslík, vodík, uhlík a dusík," naráží Michálek na Somrovu repliku.

K datu premiéry vychází v reedici i předloha filmu, na jehož scénáři se Hakl podílel. "Změn je docela dost. Tu největší přinesl spoluscénárista Jiří Křižan ve chvíli, kdy jsme už měli pocit, že to možná není dobrý námět na film, když tam dva lidé pořád jen chodí a mluví," naráží Hakl na linku, v níž se setkává Robert s přítelkyní Martou, neherečkou Marianou Kroftovou.

Vtipný je manželský pár Zuzany Stivínové a Jiřího Lábuse. V epizodních rolích bizarních postaviček se objeví ostravský spisovatel Ivan Landsmann jako "muž ze stromu"  nebo frontman Garáže Tony Ducháček v roli hospodského povaleče Kulicha.

Testovací projekce se nedělaly, protože Michálek "tomuhle hollywoodskému systému" nevěří. Navíc se prý stejně nechce podbízet jako jiné české filmy poslední doby.

"Ten film jsme naštěstí dělali, jak jsme chtěli. Je dobře zafinancovaný, takže jsme si mohli dovolit ten luxus nemuset se zalíbit úplně všem."

Možná paradoxně - film koprodukovala krom RWE a Barrandov Studia také Nova; prý se ale nebojí, že by se její typičtí diváci vážnějšího tématu lekli.

 

Právě se děje

Další zprávy