První propadák v historii Star Wars. Předražený film o Hanu Solovi potopily přetáčky i datum uvedení

Reuters Kultura Reuters, Vanity Fair, Kultura
4. 6. 2018 10:41
Diváci jsou zahlcení příliš mnoha novinkami ze světa Hvězdných válek, výměna režisérů nepomohla a studio mělo počkat na Vánoce, vyjmenovávají analytici důvody neúspěchu filmu Solo: Star Wars Story.
Pašeráka Hana Sola, kterého dřív hrál Harrison Ford, v novém filmu ztvárnil Alden Ehrenreich (vpravo).
Pašeráka Hana Sola, kterého dřív hrál Harrison Ford, v novém filmu ztvárnil Alden Ehrenreich (vpravo). | Foto: Lucasfilm

Nejnovější snímek ze sci-fi světa Hvězdných válek, který se jmenuje Solo: Star Wars Story a vypráví o začátcích vesmírného pašeráka Hana Sola, již druhý víkend po sobě dosahuje výsledků pod očekávání.

Po neděli je dle analytiků takřka jisté, že skončí s nejnižšími tržbami ze všech dílů série. "Soudě dle čísel ho lze nazvat prvním titulem ze světa Hvězdných válek, z něhož se stal propadák," napsal časopis Vanity Fair.

Snímek společností Walt Disney Company a Lucasfilm tento víkend v 4381 severoamerických kinech utržil jen 29,3 milionu dolarů, což představuje nejslabší výsledek v historii ságy a pokles o 65 procent oproti minulému týdnu. Tehdy film v USA a Kanadě debutoval s víkendovými tržbami jen 84 milionů dolarů, mimo jiné kvůli silné konkurenci ze strany komiksových Avengers: Infinity War a Deadpoola 2 cílících na podobné publikum.

Po dvou týdnech v kinech tak má Solo: Star Wars Story na kontě ze severoamerických kin dohromady 148,8 milionu dolarů, dalších 115,3 milionu utržil v zahraničí.

Rozpočet Solo: Star Wars Story ale podle odhadů činil čtvrt miliardy dolarů a další více než stovku milionů stál marketing, výsledná investice ze strany Disneyho a Lucasfilmu se tak mohla pohybovat mezi 400 až 500 miliony dolarů.

Obecně přitom v branži platí, že aby si na sebe snímek vydělal, musí utržit zhruba dvojnásobek svého rozpočtu.

Analytici nyní rozebírají příčiny neúspěchu. Časopis Forbes připomíná, že šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedyová tři týdny před koncem natáčení vyhodila původní režiséry Phila Lorda a Chrise Millera, které nahradil hollywoodský veterán Ron Howard. Ten údajně přetočil až 85 procent scén. Právě to prodražilo rozpočet a ze Solo: Star Wars Story udělalo nejdražší díl ságy. "Přetáčky udělaly z výsledků, které by byly jen zklamáním, hotovou finanční katastrofu," míní Forbes.

Podle něj výsledky Solo: Star Wars Story ukazují, že studia zkrátka "nemohou nalepit značku Star Wars na jinak obyčejný sci-fi dobrodružný film a automaticky čekat, že z něj bude hit".

Alden Ehrenreich (vlevo) výtečně okoukal herectví Harrisona Forda, původního představitele Hana Sola, aniž by ho imitoval. | Video: Falcon

Také magazín Vanity Fair zpětně považuje výměnu režisérů za špatný tah. Původní autoři Phil Lord a Chris Miller sice asi nepracovali dle očekávání ředitelky Lucasfilmu, mohli však alespoň vytvořit film, který by vzbudil kontroverzi a diváky něčím zaujal. Naopak výsledná verze režiséra Howarda hraje příliš na jistotu, což v dnešní době nemusí stačit.

"Melodrama, které vzniklo okolo výměny režisérů, se rozšířilo po sociálních sítích a zjevně ovlivnilo, jak film vnímají fanoušci i diváci," míní také server Deadline.com.

Ten upozorňuje, že diváci, kteří Solo: Star Wars Story viděli, jej ve výstupních průzkumech v biografech hodnotí většinou kladně. Asi je ale nenadchl tak, aby pak o snímku třeba dodatečně hovořili s přáteli a přemlouvali své okolí, ať jde do kina také.

"Šestičlenná rodina si dobře rozmyslí, jestli na ten film půjde. Problém není s tím, jak vzbudit zájem fanoušků, problém je dostat do biografů ty, kteří fanoušky série nejsou," míní Deadline.com.

Ten cituje nejmenovaný zdroj z branže, podle nějž filmu Solo: Star Wars Story vítr z plachet vzala konkurence. Diváci nejprve utratili peníze za nový díl Avengers, dva týdny nato si koupili lístek na Deadpoola 2 a nyní se jim nechtělo platit ještě za další Star Wars. "Běžní lidé se asi chovají zdrženlivě a příště do kina půjdou až na Jurský svět 2. Disney to s dojením ságy Star Wars trochu přehnal," míní zdroj Deadlinu.com.

Zájem fanoušků přitom nezvýšil ani výrazný reklamní tah, když se Lucasfilmu podařilo dostat Solo: Star Wars Story na prestižní filmový festival v Cannes. Tím mu udělali celosvětovou reklamu.

Časopis Observer.com ve své analýze připomíná, že od premiéry osmé epizody Hvězdných válek s podtitulem Poslední z Jediů uplynulo teprve pět měsíců. "Je možné, že pro obyčejné diváky přišel další film ze světa Star Wars příliš rychle," zmiňuje Observer.com další možnou příčinu neúspěchu.

Také je prý možné, že studio Lucasfilm špatně vybralo látku. "Běžné diváky, kteří Star Wars nesledují náruživě, příběh o začátcích postavy Hana Sola asi příliš nenadchnul," píše server.

Konečně bylo Solo: Star Wars Story prvním filmem ze ságy, který měl premiéru nikoliv koncem roku, nýbrž na přelomu jara a léta, tedy v době velkorozpočtových letních hitů. Podle Observer.com se tato taktika neosvědčila a další tituly ze světa Hvězdných válek už se možná vrátí do tradičního prosincového distribučního okénka.

Příště by do kin měla přijít devátá epizoda Hvězdných válek, která uzavře novou trilogii příběhů Star Wars. Kina s ní počítají na prosinec 2019.

Ani špatný výsledek Solo: Star Wars Story ale dlouhodobě pro jednu z nejvýdělečnějších filmových značek v historii neznamená žádnou větší katastrofu.

Lucasfilm nyní údajně připravuje další samostatný film, který se zaměří na postavu nájemného lovce Bobu Fetta. Hovoří se také o samostatném snímku věnovaném dobrodružstvím mistra Jedi Obi-Wana Kenobiho, jehož by mohl znovu ztvárnit Ewan McGregor.

Režisér Posledního z Jediů Rian Johnson pracuje na samostatné trilogii příběhů ze světa Star Wars, druhou pak chystají autoři Hry o trůny D.B. Weiss a David Benioff. A režisér Jon Favreau prý natočí hraný Star Wars seriál.

"Disney zničehonic nepřestane uvádět do kin každých pár let nové Star Wars jen proto, že jednomu z filmů se nedařilo," ujišťuje ve své analýze Observer.com.

Šéf celosvětové distribuce Walt Disney Company Dave Hollis, který firmu nyní po sedmnácti letech opouští, přiznal, že očekávání spojená se Solo: Star Wars Story byla vyšší.

"Management se určitě bude dlouze zamýšlet nad výsledky v každé zemi, aby pochopil, proč se stalo, co se stalo. Ještě před půl rokem bylo Solo: Star Wars Story jedním z nejočekávatelnějších filmů roku. Musíme zjistit, kde jsme udělali chybu," řekl Hollis.

Další díl Star Wars o zrodu pašeráka Hana Sola je přiměřeně vtipný a akční, ale znovu jít na tento film mě neláká, tvrdí filmový kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy