Šokující zpráva: v Bruggách byli na Vánoce dva zabijáci

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 5. 2008 17:00
Martin McDonagh debutuje mistrovskou krimikomedií.
V Bruggách
V Bruggách | Foto: HCE

Recenze - Když se dva irští nájemní zabijáci rozhodnou strávit poklidné Vánoce v zapadlém belgickém městečku, může z toho být pěkná "šokující zpráva" pro sváteční zpravodajství.

Anebo navíc i proklatě vtipná krimikomedie - když ten nápad zpracuje slavný irský dramatik Martin McDonagh debutující na plátně filmem V Bruggách.

Charismatickou dvojici lupičů hrají Colin Farrell a Brendan Gleeson - do Brugg je uklidí jejich boss alias Ralph Fiennes poté, co jeden z nich při své první pracovní příležitosti podělá, co může.

Ken doprovází nešikovného Raye, aby ho nadšeně vodil po památkách a špičkoval; časem se ale ukáže, že jeho role tím zdaleka nekončí.

Prozrazovat víc by byl hřích. Film stojí právě na tom, jak nepředvídatelně se vyvíjí. Snad jen dodejme, že významnou roli tu má liliputský herec zahořklý ze své profese a občas trestuhodně nadopovaný koňským anestetikem ketaminem i místní dívka Chloe - krásná dealerka, která zaujme Raye natolik, že je ochoten na chvíli zapomenout i na trauma svého nedávného selhání.

McDonagha - který patří k hvězdám i na českých jevištích -  proslavily krutě zábavné příběhy, které jsou pevně zasazené v Irsku, ale zároveň pojednávají o základních otázkách společných všem.

Jeho morytáty jsou plné "typických" Irů - zkrachovalců, opilců a osamělých nešťastníků, pro něž je nejčstějším komunikačním kódem násilí.  Při jejich sledování se dostavuje smích, ze kterého záhy mrazí; a stejnou strategii zvolil držitel Oscara za krátký film Six Shooter i ve svém celovečerním debutu.

V Bruggách
V Bruggách | Foto: HCE

Jen své Iry přesadil do malebné Belgie. Černým humorem nabitý snímek se v účinném kontrastu odehrává v uličkách středověkého městečka, kde zdánlivě chcíp pes, ale za zdmi starobylých domečků může klidně žít obchodník se zbraněmi a  milenecká dvojice s útulným bytem nacpaným kokainem.

Perfektní scénář - který odráží divadelní zkušenost, ale neruší filmovost -  bez skrupulí mísí grotesku s tragédií. Většinu vážnějších scén relativizuje následný žert, a naopak. V jediném záběru je schopen film vyvolat huronský smích i ztuhlý úsměv na rtech a ledový chlad v zádech.

Hezky se doplňuje už titulní dvojice: věčně podmračený, negativistický "nejhorší turista na světě" Ray v podání charismatického Colina Farrella a růžolící usměvavý milovník památek Ken ušatého Brendana Gleesona. Třetím vrcholem trojúhelníku je Ralph Fiennes coby bezskrupulozní londýnský šéf Harry.

Jejich virtuozní vedení se násobí s mistrovskými dialogy plnými sarkasmu a štiplavých jízlivostí, ve kterých McDonagh porušuje veškerá pravidla politické korektnosti. Tady se stírají tlustí Američané, dokonce jsou ponižováni a zesměšňováni a nakonec špatně skončí.

V Bruggách
V Bruggách | Foto: HCE

Rány se může dočkat i příslušnice něžného pohlaví; tabu tu jsou snad jen vraždy dětí, o čemž se bolestně přesvědčí naši hrdinové. V tomhle filmu nejenže se kouří, ale těm, kdo proti kouření protestují, se umí pěkně namlátit, klidně i během romantické večeře.

Na rozjetém večírku se sjíždějí kokainem zabijáci, liliput věštící válku mezi bílými a černými trpaslíky a nizozemská protistutka.  Stejně jako se v divadelní Lebce z Connemary v opilosti divoce rozbíjejí kosti mrtvých, aby byla zábava a zároveň se zapomnělo na běsy minulosti. 

Příznivcům divadelního McDonagha může trochu vadit relativizující ton, který vyznění příběhu posouvá směrem k postmoderním mafiánským historkám, ale zábavná politická nekorektnost to bohatě vyrovná. Nesouhlasili by jen liliputi a tlustí Američané.

V Bruggách (In Bruges), Velká Británie/Belgie 2008, scénář a režie Martin McDonagh, hrají Colin Farrell, Ralph Fiennes, Brendan Gleeson a další. 107 minut, distribuce HCE. Premiéra 8. května 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy