Soderbergh natáčí dva filmy o Che Guevarovi

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 7. 2007 9:00
Slavného revolucionáře ztvární Benicio del Toro
Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara
Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara | Foto: stevensoderbergh.net

Madrid - Devět letních týdnů stráví Benicio del Toro pod režijním vedením Stevena Soderbergha ve Španělsku. Budou tu spolu natáčet hned dva filmy o argentinském revolucionáři Ernestu Che Guevarovi.

Film s názvem Guerrilla vzniká ve španělsko-americké koprodukci a jen ve španělštině. Zaměří se na konec dráhy levicové ikony. Začíná v roce 1964, kdy Guevara promluvil na půdě OSN v New Yorku, byl oslavován ve vysokých politických kruzích a nakonec záhadně zmizel v Jižní Americe, kde našel smrt.

Webová stránka Benicia del Tora  už ukázala fotografie z příprav, na kterých je portorikánský herec převlečený za muže, který pomáhal Fidelu Castrovi při jeho vzestupu k moci v 50. letech.

Foto: stevensoderbergh.net

Podle IMDb ve filmu hraje i německá herečka Franka Potente, známá z filmu Lola běží o život. Ve snímku Guerrilla se objeví i Julia Ormondová či kolumbijská herečka Catalina Sandino, která hraje i v  adaptaci Marquezova románu Láska za časů cholery.

ČTĚTE VÍCE: Láska za časů cholery

Do kin by měl film přijít příští rok, čtyři roky po jiném životopisném snímku o Che Guevarovi - Motocyklových denících uvedených i v českých kinech.

ČTĚTE VÍCE: Recenze Motocyklové deníky

Paralelně s Guerrillou natáčí Soderbergh i další snímek věnovaný osobnosti Ernesta Che Guevary. Jmenuje se Argentina a jeho události předcházejí Guerrille. Odehrávat se bude po roce 1956, kdy se Che Guevara spolu s Fidelem Castrem a dalšími kubánskými exulanty přeplavil z Mexika na Kubu. I v něm kontroverzní postavu ztvární Benicio del Toro.

Soderberg s del Torem se sešli už v roce 2001 při spolupráci na filmu Traffic, za ztvárnění role mexického policisty si del Toro odnesl Oscara za nejlepší vedlejší mužský herecký výkon.

Režisér má právě v kinech oddychový třetí díl Dannyho parťáků a ve své tvorbě tyto dvě režijní a producentské polohy - náročnější s oddychovou - s oblibou střídá. Své filmy navíc natáčí v rychlém sledu; kromě režírování Guerrilly a Argentiny se jen letos produkčně podílí na minimálně pěti snímcích, které za rok přijdou do kin.

 

 

Právě se děje

Další zprávy