Socialismus se vrací na DVD. I s hovězím

Jitka Gráfová
27. 6. 2006 0:00
Praha - Vzpomínáte si? Fronta na banány, ohavná vůně Živých květů, podpultové věci a pro vyvolené džíny z Tuzexu. Uvnitř: UKÁZKA Z DVD.

DVD Vzpomínáte...? vyšlo v edici Speciál časopisu DiViDi  a včera si v pražském kině MAT odbylo slavnostní křest. Příchozí uvítaly pionýrky ve stejnokrojích, jen to šampaňské s jahodami do té atmosféry nějak nepasovalo.

Disk obsahuje tři populární dokumenty zesnulého režiséra Pavla Kouteckého: kromě titulního Vzpomínám, vzpomínáš... vzpomínáte? o životě v reálném socialismu také filmy Oj, to byl boj! a Óóóó, my se máme. Navíc servíruje na sedmdesát minut reklamy z éry socialismu.

Pár z nich bylo na křtu promítnuto. A jakmile se z animované reklamy vyklubala scéna o kvalitě hovězího zadního a možnosti dostání ho v Pramenu, sálem se nesla salva smíchu. Stejně jako u reklamy na "zaručeně kvalitní" stopky od přátel ze Sovětského svazu.

DVD nabízí i další perličky. Diváci mohou vidět předchůdce televizních kuchařek. Dva chlapi v kuchyni nebo někdejší perlu - spot Táto, mámo přesvědč mě, že jezdíme bezpečně.

Československé peníze
Československé peníze | Foto: Aktuálně.cz

Nechybějí ani komunistické agitky, pro ty nejnáročnější pak přichystali tvůrci speciální skrytý bonus. "Jedná se o reklamy, které vznikaly v Československu a byly o československých výrobcích, jež byly určeny pro export. Jsou to například reklamy v angličtině nebo francouzštině," říkají tvůrci.

Zatímco filmy Pavla Kouteckého prošly zvukovou úpravou, reklamy zůstaly ve zcela původní podobě.

DVD pokřtila spolupracovnice Pavla Kouteckého Alena Müllerová z České televize, která se na snímcích autorsky podílela. "Přeji tomuto DVD, aby si nad ním diváci pěkně zavzpomínali, a chtěla bych si při této příležitosti vzpomenout i na Pavla," uvedla Müllerová.

ČT jejich filmy v minulosti vysílala formou cyklu a setkaly se velkou přízní diváků. "Měly dvojnásobnou sledovanost než jiné dokumenty," dodala dramaturgyně.

DVD vyšlo v sedmitisícovém nákladu a dostání je v trafikách i na internetových stránkách časopisu DiViDi.

 

Právě se děje

Další zprávy