Sněženky a machři se vrátí. Po 25 letech

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 9. 2007 12:00
Viki Cabadaj znovu vstupuje na scénu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po dvaceti pěti letech znovu vyrazí na svah Sněženky a machři. Natáčení se právě rozbíhá se starou sestavou herců a pod novým režisérem.

Původní komedie vznikla už v roce 1982 a od té doby dosáhla rozměrů až kultovních; v kinech ji tehdy viděl milion diváků, další přibývají při častých televizních reprízách.

Režisérem byl Karel Scmyczek, pod jeho vedením si v příběhu o gymnaziálním lyžařském kurzu zahráli Michal Suchánek, Eva Jeníčková, Veronika Freimanová či Jan Antonín Duchoslav, který ztvárnil populární postavu Vikiho Cabadaje.

Ti všichni se teď setkávají na horách znovu - na srazu po 25 letech. Spolu s nimi sem přijíždějí i jejich potomci a podle producenta Jaroslava Nietsche film bude o obou generacích: "Je to i o mé generaci, o jejích snech, které v té době zůstaly nenaplněné," dodává.

Foto: Aktuálně.cz

Sněženky a machři prý neaspirují být novými Snowboarďáky. " Už proto, že bychom chtěli zdůraznit, že klasické lyže do starého železa nepatří," řekl producent už před rokem. Podle něj přesto bude významnou osou milostný příběh mezi potomky původních hrdinů.

Jejich představitelé ale podle tiskové mluvčí filmu Dany Volákové ještě nejsou známí: "Právě probíhají castingy, není to uzavřené."

Pokračování Sněženek a machrů si prošlo podobně složitým vývojem jako pokračování filmu Dívka na koštěti, které se právě začíná natáčet rovněž v Nietschově produkci. Start se několikrát odkládal, Nietsch bojoval o filmová práva s producentem Janem Nejedlým.

Nový začátek natáčení je nyní stanoven na začátek roku 2008: "V lednu či v únoru, jsme závislí na sněhu," říká Nietsch. Podle něj se diváci mohou těšit na všechno, na co jsou zvyklí: "I Cabadaj zůstal Cabadajem, floutkem, který oblbuje ženské na svahu."

Režii filmu po Smyczkovi převzal Viktor Tauš. Nietsch dříve mluvil například o Jiřím Strachovi či Petru Niederlem, nakonec se dohodl s autorem snímku Kanárek a producentem právě dokončované komedie Poslední plavky.

Kameramanem má být Milan Chadima, který točil oba díly Rothova Hostelu a podílel se na v Praze natáčených Letopisech Narnie.

Scénář je dílem autorů prvního dílu Radka Johna a Ivo Pelanta. "Pan Tauš ho teď doplňuje režijními poznámkami," dodává Voláková.

Premiéra filmu je plánována na září příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy