Tři Češi dostali pozvání do oscarové akademie, Sopková ho nevyužije

ČTK ČTK
1. 7. 2020 13:42
Kameraman Vladimír Smutný, animátorka a studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová plus výtvarnice Nora Sopková dostali nabídku stát se členy americké Akademie filmového umění a věd, která rozhoduje o udělování nejprestižnějších světových kinematografických cen Oscar. Instituce nabídla členství 819 tvůrcům ze 68 zemí.
Darja Kaščejevová na letošních Českých lvech.
Darja Kaščejevová na letošních Českých lvech. | Foto: Lukáš Oujeský

Ze světových osobností pozvání obdržela například herečka Eva Longoria známá ze seriálu Zoufalé manželky, Constance Wu z filmu Zlatokopky, zpěvačky a herečky Zendaya a Cynthia Erivo či herec John David Washington, jenž účinkoval v titulu BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho.

Nabídku na připojení do akademie dostává každý filmař, který se podílel na snímku nominovaném na Oscara.

První pozvaný Vladimír Smutný jako kameraman natočil Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, které letos postoupilo do oscarového užšího výběru deseti nejlepších snímků. Americká akademie rovněž připomněla Smutného práci na oscarovém Koljovi režiséra Jana Svěráka z roku 1996.

Smutný ve středu řekl, že členem akademie zatím není, protože patřičný formulář dosud neodeslal. Chystá se tak ale učinit. V příštím ročníku tedy bude moci promluvit do rozdělování nejprestižnějších filmových cen.

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová byla letos nominována na Oscara za krátký animovaný film Dcera, který sice nepostoupil do finále, ale obdržel ocenění na spoustě velkých zahraničních festivalů.

"Jsme hrdí na to, že naše filmová škola má historicky poprvé studentku, která je členkou americké Akademie filmového umění a věd. V oblasti animovaného filmu získala členství naposledy Michaela Pavlátová, současná vedoucí Katedry animace FAMU," připomíná mluvčí FAMU Alexandra Hroncová.

"Členství v akademii bohužel automaticky neznamená možnost zapojení se do hlasování o Oscarech. Je nutné hradit každoročně poplatek ve výši 750 dolarů, což bohužel není zrovna zanedbatelná částka. Hledáme proto nyní pro Darju partnera, který by jí v tomto mohl pomoci," doplňuje Hroncová.

Výtvarnice Nora Sopková byla na Oscara nominována s Novozélanďanem Raem Vincentem za scénografii filmu Králíček Jojo. Sopková nicméně ve středu řekla, že se rozhodla na nabídku akademie nereagovat.

Do rozhodování o Oscarech se letos zapojila dokumentaristka Helena Třeštíková, která pozvání do akademie obdržela loni. "Vybrala jsem si ale jen dokumenty, protože hlasovat o všech filmech znamená všechny vidět," vysvětluje Třeštíková. I celovečerních dokumentů bylo přihlášeno 140. Třeštíková přiznává, že všechny neviděla, z užšího výběru 15 filmů ale zhlédla všechny.

Nabídku připojit se k akademii z Čechů vloni dostali ještě herci a kaskadéři Ladislav Lahoda a Pavel Cajzl. V minulosti do akademie vstoupili například držitelé Oscarů režiséři Miloš Forman a Jiří Menzel či kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Akademie filmového umění a věd má více než 8000 členů, jen v posledních třech letech jich přibyly asi 2000.

Protože čelí kritice, že sdružuje převážně bělošské muže, organizace v posledních letech věnuje zvýšenou pozornost procentuálnímu zastoupení žen a příslušníků etnických menšin. Z letos pozvaných osob je 45 procent žen a 36 procent jich náleží k etnickým menšinám. Téměř polovina pozvaných tvůrců není z USA.

Věděl jsem, že můžu natočit jen jeden záběr, ne moc klidný, aby si divák nebyl schopen bolest Jana Palacha přečíst, vzpomíná Vladimír Smutný. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy